Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Grovt svenskt övertramp – en skymf att Meraf Bahta fick springa och ta EM-medalj

Från 2018
Uppdaterad 09.08.2018 07:04.
Meraf Bahta med Janne Isakssons kolumnvinjett.
Bild: Rex Features Ltd 2012 / All Over Press

Meraf Bahta borde aldrig ha fått delta i friidrotts-EM och det är synd att hon åker hem med en medalj. En medalj hon troligen ännu tappar. Det svenska förbundet får underkänt, skriver Yle Sportens Janne Isaksson.

Alla man pratat med i Berlin har varit lika oförstående. Också svenskarna. Eller kanske framför allt svenskarna.

Flera svenska journalister hoppades att Meraf Bahta inte tar EM-medalj på 10 000 meter på Berlins olympiastadion på onsdagskvällen. Det skulle oundvikligen följas av att dopningshärvan får ett kapitel till, som hade varit oerhört enkel att undvika.

Och som sannolikt slutar i att Bahta blir av med medaljen.

Meraf Bahta firar med svenska flaggan.
Bild: Lehtikuva

Bakgrunden till skandalrubrikerna kring Meraf Bahta, som fick svenskt medborgarskap 2013 och sprang EM-guld för Sverige året efter, är ett dopningsbrott.

Bahta har inte testat positivt för dopning, men har tre gånger misslyckats med att uppdatera sin vistelserapport. Tre bevisliga kryss borde automatiskt leda till att det nationella förbundet tar skeden i vacker hand och stänger av idrottaren.

Men inte Sverige. Inte ens efter att förbundets överklagan avslogs och det stod klart att Bahta officiellt kommer att utredas för dopningsbrott.

Detta hade aldrig hänt i Finland, konstaterade träningschef Jorma Kemppainen till Helsingin Sanomat tidigare i veckan. Regler är till för att följas.

Kemppainens svenska kollega Karin Torneklint har gjort ett enormt fint jobb i att lyfta svensk friidrott på fötter, men här får hon och övriga i förbundet underkänt.

Fakta: Wadas vistelserapportering

Det kan absolut ske ärliga misstag i vistelserapporteringen och det går inte på basis av denna härva att beskylla Bahta för dopningsanvändning – men straffas bör hon.

Att det finns ”bakomliggande orsaker” till de tre missarna och att ”systemet inte är användarvänligt” för Bahta med bristfällig engelska håller inte som förklaring. Det finns drösvis med idrottare som inte kan engelska. Man får hjälp. Det är inte svårare än så.

Stämmer det att Bahta helt enkelt missat i rapporteringen på grund av okunskap – utan fuffens i bakgrunden – är det synd om henne. En idrottskarriär förstörd helt i onödan.

I sista hand ligger ansvaret givetvis hos idrottaren som borde varit bättre insatt och mer omsorgsfull, men en stor skugga faller även över hennes team och Sveriges friidrottsförbund.

Hur har ingen hört varningsklockorna och kommit till undsättning?

Klunga på damernas 1500 meter i VM 2017.
Bild: All Over Press / Sven SImon

– Vår landslagsledning borde ägna mer tid och energi åt att skapa en kultur där det är otänkbart att inte följa regelverket, i stället för att söka minimera eller bortförklara situationer där våra ambassadörer för en ren idrott misslyckas med sitt uppdrag, skriver landslagslöparen Sofia Öberg i Dagens Nyheter.

– Svårighetsgraden att fylla i vistelserapporteringen är lättare än att köpa en flygbiljett på nätet och har man gjort det några gånger är det jämförbart med att per mejl meddela att barnet inte kommer till skolan eller dagis i dag. Att skylla på att det är för svårt är inte rimligt, säger Åke Andrén Sandberg till SVT Sport.

Andrén Sandberg är ordförande i svenska dopningskommissionen som ska fatta ett beslut i ärendet under ett möte nästa vecka. Inte svårt att avläsa vart pendeln pekar.

Och skickas en överklagan in över Bahtas medverkan i EM kommer den sannolikt att gå igenom. Fallet verkar glasklart. En avstängning väntar och medaljen ryker.

Fullständigt korrekt. Men oj så onödigt.

Diskussion om artikeln