Västerbottenpaj med rostade sesamfrön - det perfekta tillbehöret till kräftskivan
Bild: Svenska Yle/Strömsö
En enkel paj med god ost och med smak av rostade sesamfrön och kummin. Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.
Ingredienser:
- 500 g mjöl
- 100 g rostade och mixade sesamfrön (svarta eller vita)
- 250 g smör
- 1 ägg
- 1 dl vatten
- salt
- kummin
- 350 g riven västerbottenost
- 4 ägg
- 4 dl gräddmjölk
Gör så här:
- Mixa smör, mjöl, sesamfrön, ägg, vatten, salt och kummin i en matberedare. Spara hälften i en fryspåse i frysen till nästa tillfälle.
- Pressa ut degen i en pajform och förbaka pajskalet i ugn 150°C.
- Vispa ihop ägg, gräddmjölk och ost till stanningen.
- Fyll pajen med stanningen och grädda gyllenbrun.