Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv idag: Stafetter i orienterings-VM: Damerna med Teini i spetsen går för medalj

Från 2018
Uppdaterad 09.08.2018 15:21.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i orientering, stafetter (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På torsdag tävlas det i stafett vid orienterings-VM i Lettland. Stafetterna har bjudit på dramatik tidigare och terrängen i Sigulda har visat sig vara knepig. De finska damerna har en ypperlig chans att knipa medalj med stabila insatser.

Medeldistansen på tisdag visade att det verkligen bjuds på utmaningar i Siguldaterrängen. Nu i stafetterna utlovas lika svårorienterad och mera kuperad terräng än i tisdags. I stafettsammanhang har det under årens lopp bjudits på dramatiska svängningar och fantastiska upphämtningar.

Den finska damtrion, Sofia Haajanen, Maija Sianoja och ankaret, VM-silvermedaljören, Marika Teini hör till medaljkandidaterna, till och med guldet är inom räckhåll.

Sju år sedan senaste stafettguld

Det har redan gått sju år sedan damerna senast vann guldet i stafett. De två senaste åren har det blivit brons för damerna. Ryssland, Sverige, Schweiz och Finland kommer att i damstafetten kämpa om medaljerna. Säker orientering kan bädda för succé.

Stafetten kommer troligtvis att avgöras på ankaretappen där Tove Alexandersson, Natalia Gemperle, Marika Teini och Judith Wyder kan ställas mot varandra. Av ankaretappens löpare är det Teini och Gemperle som bemästrat Sigulda terrängen bäst.

Nio år sedan senaste herrmedalj

Det har redan gått nio år sedan de finska herrarna senast var uppe på prispallen i stafett. Senaste guldet är från 2001. Herrarna har alltså inte fått fira stafettframgångar på en lång tid. Även i år ligger herrarna ytterom medaljkampen. Hannu Airila, Fredric Portin och Miikka Kirmula kämpar om en placering bland de sex främsta.

Norge, Sverige och Schweiz är det stora medaljkandidaterna. Estland som knappt missade pallen ifjol i hemma-VM kan också blanda sig in i medaljkampen. På herrsidan har topplagen alla satt in sina bästa löpare på de två första etapperna. Det här kan bädda för en verkligt spännande ankaretapp.

Stafett damer och herrar kl. 14.45 Arenan och TV2

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln