Ytterligare turbulens väntas i Ryanairs kamp mot facket - piloternas strejk ställer in flyg på fredag
Europas största lågprisbolag i flygbranschen - Ryanair - är känt för tre saker: Prisvärda flygbiljetter, punktlighet och sin motsträviga vd Michael O'Leary.
Piloternas och kabinpersonalens strejker den här sommaren har varit de mest omfattande i flygbolagets historia, och därmed är de två första egenskaperna hamnat i farozonen.
Den pilotbrist som rådde i september ledde till att Ryanair satsade på att locka till sig mera personal för att kunna expandera i rask takt.
En del av strategin gick ut på att införa löneförhöjningar på 20 procent, och samtidigt gick bolaget för första gången med på att erkänna fackföreningar.
Ett flertal piloter och kabinanställda tog tillfället i akt och började använda sig av sin strejkrätt. Nyligen ställdes över 600 flygturer in under bara en vecka.
Ryanair tolererar inte strejker
Men Ryanairs mildare inställning till sin personal betyder inte att bolaget tolererar strejker.
Den 25 juli kom allvaret in i bilden då piloter i Dublin inledde en strejk.
Piloterna hade vädjat till bolaget om ändringar i systemet med arbetsturer eftersom de upplevde en orättvisa i att de äldre piloterna fick de bästa flygrutterna och de bekvämaste arbetstiderna.
Ryanairs reaktion var att hota 100 piloter och 200 kabinanställda med uppsägning om de inte gick med på bolagets villkor. Enligt bolaget skulle 6 av bolagets 30 flygplan i Dublin överflyttas till Polen där det fanns stor efterfrågan på flyg.
Ryanair publicerade också på sin webbplats lönekvitton som skulle visa att en del av bolagets piloter var välbetalda. Avsikten vara att försvaga allmänhetens stöd för de strejkande anställda.
Ryanair vill inte ge sig - hotas av östeuropeisk konkurrens
Ryanair har visat sig ovilligt att gå med på de strejkandes krav - och vill inte gå sina anställda till mötes ens i fråga om de rimligaste kraven.
Det finns konkurrens i östra Europa. Det ungerska bolaget Wizz Air har tillgång till billigare arbetskraft och kan utgöra ett hot för Ryanair.
Om Ryanair luckrar upp sin linje i fråga om löner befarar ledningen att andra flygbolag i stil med Wizz Air kommer att kunna sälja biljetter till ett lägre pris.
I Italien ledde fackets hårda lönekrav till att Alitalias ekonomi i fjol kraschade. Också personalen vid Air France ställer sådana krav som kan försvaga bolaget ekonomiskt.
Det här vill Ryanair inte råka ut för.
Och därför kommer resenärerna nu att ställas inför både förseningar och avbokningar.
Strejken stoppar också svenska Ryanair-flyg
Också Ryanairs svenska piloter strejkar på fredag eftersom bolaget vägrar att förhandla om kollektivavtal.
Det låsta läget leder till att 22 flygningar till och från Sverige ställs in.
Enligt Dagens Nyheter har Ryanairs svenska piloter inte rätt till avtalspension, sjukersättning och svenska arbetstidsregler. De svenska piloterna efterlyser den trygghet som ett kollektivavtal innebär.
Villkoren för de svenska Ryanair-piloterna utgår från irländsk lagstiftning eftersom bolaget är baserat på Irland. Men piloterna bor, arbetar och utgår normalt sett från Sverige större delen av sin arbetstid.
Pilotbristen kan inte täckas eftersom Ryanairs piloter i andra länder också strejkar
Den här gången kan Ryanair inte täcka den svenska pilotbristen med piloter från andra länder eftersom piloter i Belgien och Irland strejkar samtidigt.
Också det tyska pilotförbundet Vereinigung Cockpit ansluter sig till strejken, och en del piloter i Nederländerna har röstat för att strejka.
Eftersom Ryanair nu är på kollisionskurs med en hel del fackföreningar blir det svårare för bolaget klara av de brister som kommer att uppstå under strejkdagen.
Flygbolagets anseende och varumärke kan påverkas av det kaos som en flygstrejk innebär - men det anses ändå inte vara troligt att Ryanair går med på personalens krav.
- De vill ju att billigast möjliga regler gäller så att de kan fortsätta pressa sina priser. Jag tror tyvärr inte att den här strejken kommer att leda till någon förändring, säger Mats Hyttinge, senior analytiker på Jarl Securities till Dagens Nyheter.
Källor: The Economist, Dagens Nyheter