Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Festivalernas ansvar för miljöpåverkan varierar och veganmaten får samsas med plaststop – "Då publiken är i festivalstämning och fri så kanske de inte tänker på sortering”

Från 2018
Flow Festival 2017
Bildtext Flowfestivalen jobbar i år enligt en ansvarsplan och miljöpåverkan finns på många festivalarrangörers läppar.

Grön el och nedbrytbara kärl lär bli vanligare i framtidens festivaler. Vi talade med några arrangörer bakom sensommarens festivaler om hur de tar ansvar för miljön.

Festivalsommaren för tusentals och åter tusentals människor till fält, arenor och städer. Dels ska scenerna förses med ström, dels ska magar och strupar mättas. Festivalerna har många element att tänka på när det handlar om miljövänlighet.

En festival som står i spetsen är Flow Festival, som ordnas i Helsingfors den här helgen.

- Flows mål är att bli bättre på miljöhänsyn för varje år som går, säger produktionschefen Isabella Rossi.

Några konkreta åtgärder som arrangörerna har tagit till är bionedbrytbara engångskärl, grön el, koldioxidneutralitet, lokal och säsongsaktuell mat och ingen parkering för bilar. Festivalen följer ett eget ansvars- och miljöprogram.

Flows ballongscen
Bildtext Flow festival 2016
Bild: Copyright © Jussi Hellsten. This material may not be copied, reproduced or distributed without the consent of Jussi Hellsten.

En av festivalens samarbetsparter är Neste, vilket kan höja ett och annat ögonbryn i sammanhanget.

- Vi använder Nestes biodiesel till all energiproduktion och våra arbetsfordon och maskiner. Även om energiförbrukning aldrig sker helt utan utsläpp så finns det ändå alternativ som är mer skonsamma, säger Rossi.

Avfallssortering och vegetarisk mat

Festivalen har även personal som vandrar omkring på området och ser till att avfall sorteras korrekt, eftersom det finns såväl bioavfalls- som blandavfallskärl.

Enligt Isabella Rossi på Flowfestivalen är inte de mer miljövänliga valen längre speciellt dyra.

- Det samma gäller den vegetariska och veganska maten. Om man använder lokala, säsongsaktuella råvaror i stället för importerade råvaror så är det billigare, och bra och gott för människan, säger Rossi.

I år är det första året som Flow följer ett eget ansvars- och miljöprogram. Isabella Rossi säger ändå att det alltid finns potential till utveckling.

- Världen och metoderna utvecklas. Man hittar ständigt på nya sätt att göra saker mer ekologiskt. Alla evenemang kan minska på sin miljöbelastning och Flow vill fungera som en vägvisare, säger Rossi.

Svårt att få publiken att sopsortera

Under den första helgen i augusti inföll festivalen Wasa Open Air i Vasa. Endagsevenemanget ordnades på en utomhusarena och på scenen stod bland andra Pet Shop Boys.

Ett stop öl
Bildtext Vid Wasa Open Air har man ännu inte hittat ett kostnadseffektivt alternativ till plaststop.
Bild: Mostphotos / Michael Erhardsson

Enligt producenten Janissa Hohenthal såg man till att det var enkelt för publiken att ha tillgång till skräpkorgar. Hon ser också arenan som miljöbonus - ett inhägnat område som redan lämpar sig bra för stora folksamlingar i stället för att behöva belasta en miljö som inte är tänkt som evenemangsplats.

I år har festivalen använt sig av engångskärl- och bestick i plast. Hohenthal menar att det kan vara knepigt att till exempel få publiken att sopsortera.

- Då publiken är i festivalstämning och fri så kanske de inte tänker på sortering fast det skulle finnas möjlighet till det. Vi strävar förstås till att det skulle bli så effektivt som möjligt, säger Hohenthal.

Hohenthal säger att hon är medveten om att plast är problematiskt ur en miljöaspekt.

- Det skulle vara bra att hitta ett kostnadseffektivt alternativ för plaststopen. Men vi har haft bionedbrytbara bambutallrikar för artisterna och VIP-besökarna, säger Hohenthal.

"Bra idéer ska definitivt spridas"

En annan festivalarrangör som är aktiv runtom i Finland är Tommi Mäki, som är promotor för bland andra Solarsound i Seinäjoki, Vaasa Festival och Aura Fest i Åbo, som går av stapeln den här helgen.

- I år har vi haft rekordlite plastavfall eftersom vi införde ett pantsystem på utskänkningsområdena, säger Tommi Mäki.

Tommi Mäki utanför Kuntsi i Vasa.
Bildtext Tommi Mäki ordnar flera medelstora festivaler.
Bild: Yle/Merja Siirilä

De tre festivalerna delar också på samma lager - skyltar och andra saker som har med infrastruktur att göra återanvänds. Dels handlar det om ekonomiska lösningar, men det drar också ner på avfallsmängder, menar Mäki.

Liksom flera av festivalarrangörerna tror Tommi Mäki också att det i det långa loppet är förmånligt att minska sin miljöbelastning. Han hoppas också att festivalarrangörer skulle bli bättre på att dela med sig av sina idéer.

- Bra idéer ska definitivt spridas, speciellt om det gäller viktiga saker som avfallshantering och miljövänliga lösningar, säger Mäki.

Helsingfors festspel vill åt certifikat

Också under kulturfestivalen Helsingfors festspel finns en miljötanke med i mycket av arbetet. Festspelen skiljer sig ganska mycket från såväl Flow som Wasa Open Air, eftersom en stor del av konserterna och händelserna äger rum i befintliga spelplatser. Dessutom håller festspelen på under två veckors tid.

- I alla produktionsprocesser under festspelen finns en miljötanke med i bakgrunden, säger Laura Gottleben, informatör på Helsingfors festspel.

Konstens natt 2008
Bildtext Helsingfors festspel har fått en ekokompass också förut. Bilden är tagen 2010.
Bild: Helsingfors festspel

Platser som Konserthuset eller teaterscener använder sin egen infrastruktur för händelserna, förklarar Gottleben. Vid Tokoistranden i Hagnäs finns det som närmast kan likna ett traditionellt festivalområde och där har man gjort en del miljövänliga gärningar.

Även i år strävar man efter ett så kallat Ekokompass-certifikat, som intygar att man engagerar sig i och ständigt förnyar sin miljöpåverkan.

- Vi använder till exempel grön el. Vi behöver inte använda bränsle till generatorer eftersom vi hör till kommunaltekniken, säger Gottleben.

Utöver strömförsörjningen berättar Gottleben att man försöker bli kvitt engångskärl, som ett annat konkret exempel.

Val av samarbetsparter viktigt

Också i val av samarbetsparter faller ofta valet på de som kan arbeta i enlighet med Ekokompass-kriterierna.

- Om man tänker på tryckerier eller tvätterier så väljer vi miljöcertifierade företag, säger Gottleben.

Liksom Isabella Rossi på Flowfestivalen menar också Laura Gottleben att det inte behöver vara dyrt att jobba miljövänligt.

- Det kan till och med spara pengar, säger Gottleben.

Också artisterna kan uppmärksamma miljöfrågor

Ett konkret exempel där det miljövänliga blir förmånligt är DJ-duon Trash Heroes som uppträder under festspelen. Det är inte tack vare festspelen som de är ekonomiskt gröna - det valet har de gjort själva. De ger nämligen ström åt sin utrustning med hjälp av solpaneler på sina cyklar.

- På det sättet kan vi rikta ljus på miljöfrågor samtidigt som det är ett underhållande programnummer, säger Gottleben.

De som levererar restaurangtjänster i Brunnsparken har uppmanats att hålla sig till närproducerade och ekologiska råvaror. Arrangörerna har också önskat att alla kök erbjuder vegetarisk mat.

- Visst, det handlar om en tjänst, men det är också miljötänk. Vegetarisk mat är inte heller dyrare än kött - kanske till och med tvärtom, säger Laura Gottleben.

När utländska artister turnerar med ett tajt tidsschema är flygresor en nödvändighet i många fall, speciellt om de reser till Finland från resten av Europa.

Gottleben säger att de har tänkt på flygresornas inverkan på miljön.

- Artisterna som uppträder hos oss är oftast på Europaturnéer. Det skulle inte vara ekonomiskt för oss att flyga in stora mängder människor långa avstånd. Men visst har vi funderat på om man kunde kompensera för flygresorna på något sätt, säger Gottleben.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln