Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rekordtidig skörd och rikligt med äpplen i år – "Det är nästan så att kvistarna vill brista"

Från 2018
Mikael Henriksson håller upp ett äpple mot kameran.
Bildtext Äppelskörden är rekordtidig hos Mikael Henriksson i Västanfjärd i år.
Bild: Amanda Vikman/YLE

I Västanfjärd bor och verkar äppelodlaren Mikael Henriksson. Han kommer gående med några gulröda, små äpplen i handen och tycker att det har varit ett hyfsat äppelår.

– Jag måste säga att aldrig under min äppelodlartid sedan 80-talet har jag varit med om en så här tidig äppelskörd. Redan den 24 juli började vi plocka de första.

Enligt Henriksson beror den tidiga skörden på den heta sommaren. Han får medhåll av Tuija Tanska vid frukt- och bärodlarföbundet som säger att även så gott som alla bär i södra Finland är skördade nu.

Många som har äppelträd även i sin egen trädgård har kanske lagt märke till att en hel del äpplen har lossnat och ligger och ruttnar på marken. Det är en konsekvens av torkan säger både Tanska och Henriksson.

Närproducerat favoriseras även när det kommer till äpplen

Det råder ingen kris bland äppelodlarna just nu, och finländarna verkar föredra sina inhemska äpplen framom de importerade.

– Vi trodde att läget skulle försämras då Finland gick med i EU, men trots billigare priser på utländska äppel så köper finlänarna inhemskt.

Enligt Mikael Henriksson borde man vara påpasslig och gallra träden om det blir för många äpplen.

Mikael Henriksson inspekterar äpplena i sina äppelträd.
Bildtext Träden är knökfulla med äpplen i år - lite för fulla anser äppelodlaren Mikael Henriksson.
Bild: Amanda Vikman/YLE

– Det är nästan så att kvistarna vill gå av och vi borde ha gallrat mera. Till skillnad från många andra äppelodlare plockar vi frukten i omgångar, fyra till fem gånger. På det viset får vi större äpplen, säger han.

Enligt Henriksson sker äppeltillväxten ganska snabbt strax innan äpplena mognar. Det lönar sig alltså att småplocka efterhand.

En hård åskskur eller hagel kan förstöra skörden på några minuter.

Mikael Henriksson

För att vinter- och höstäpplena ska bli lite bättre hoppas Henriksson på att det äntligen skulle komma lite regn.

– Jag har kanske varit lite snål med vattnandet då jag har väntat på regn som aldrig kommer. Men om det kommer en hård åskskur eller till och med hagel så kan det å andra sidan förstöra skörden på några minuter om det vill sig illa, säger han.

Tack vare feromonfällor kan Henriksson reglera mängden bekämpningsmedel enligt behov. Mängden rönnbärsmal i fällorna säger när det är läge att spruta och hur mycket.

– Jag vet att andra har haft lite problem, men i år har det inte varit nästan någonting hos oss, säger han.

Mindre äppelskorv på den ekologiska äppelodlingen tack vare torkan

Även på Västerbacka äppelträdgård i Kila har Tuija Kuoppamäki mycket äppel och en tidig skörd. På hennes gård växer det betydligt färre träd, cirka 200 stycken.

– Jag skulle säga att ungefär en till två veckor tidigare än förra året.

Kuoppamäki har hållit på i 13 år och lät gården övergå till ekologisk odling. Det betyder att man inte sprutar några ogräsmedel och heller inte kan bekämpa skorv. Därför har hon skaffat nya sorter som inte drabbas av äppelskorven lika lätt.

Tuija Kuoppamäki står under ett äppelträd.
Bildtext Ett relativt gott år för äppelodlingen i år anser Tuija Kuoppamäki.
Bild: Amanda Vikman/YLE

– Det är en rysk sort som ännu inte har börjat bära frukt. Men å andra sidan har de vanliga sorterna som Jaspi inte drabbats så hårt av äppelskorven tack vare torkan.

Mellan äppelträdsraderna finns också lite plommon och körsbärsträd som Kuoppamäki använder då hon gör mos och sylt av äpplena.

Diskussion om artikeln