Symptomen av klimatförändringen syns överallt - också på havsdjupen är vattnet rekordvarmt och dödar bottnen
Marinbiologen Marko Reinikainen har aldrig varit med om att havsvattnet har varit så här varmt utanför den västnyländska kusten. Klimatförändringen är ett faktum, säger han.
- För tillfället ser vi många symptom på att klimatförändringen är här redan i dag.
Det säger marinbiologen Marko Reinikainen, som också är direktör för Tvärminne zoologiska station vid Helsingfors universitet.
Vi måste höra varningsklockorna och förstå att det blir värre om vi inte blir bättre på att hindra och bromsa klimatförändringen
― Marko Reinikainen
Det handlar bland annat om de allt extremare temperaturerna som vi ser runt om i världen.
Men det handlar också om att det är extremt regnigt vissa perioder eller att det förekommer extremt mycket stormar, fortsätter han.
- Vi måste höra varningsklockorna och förstå att det blir värre om vi inte blir bättre på att hindra och bromsa klimatförändringen.
Rekordvarmt vatten dödar havsbottnen
Tvärminne Zoologiska station i Hangö mäter regelbundet havsvattentemperaturen från ytan ner till några tiotals meter.
På vissa ställen kan det vara 20 grader varmt på upp till 30 meters djup, säger Marko Reinikainen.
- Jag har aldrig sett något sådant tidigare. Det betyder att syrekonsumtionen på bottnen blir snabbare och det inte är en bra sak för havsbottnen.
Då havsvattnet blir såpass varmt också på djupet innebär det att de fysiologiska processerna blir snabbare. Bakterier och andra nerbrytare får en kortare livscykel och förbrukar näringen på havsbottnen i snabbare takt.
- Det innebär utan vidare att det åtminstone tillfälligt blir flera syrefria havsbottnar i Östersjön, säger Marko Reinikainen. Det återstår att se vad som händer om det blir flera varma somrar.
Minskad övergödning ännu viktigare
De syrefattiga havsbottnarna är ett problem både på djupt vatten ute i Östersjön och inne i skärgården. Om de varma somrarna fortsätter blir det ännu viktigare att motverka övergödningen, säger Reinikainen.
Då belastningen minskar finns det mindre material som nerbrytarna kan äta och samtidigt förbruka syre.
- Det kunde ge ytterligare motiv till att motverka övergödningen i Östersjön. Då kan vi bromsa effekterna av det varma vädret, konstaterar Marko Reinikainen.
De varma vintrarna mest dramatiska
Även om sommaren i år har varit exceptionell tycker ändå Marko Reinikainen att vintrarna har förändrats på ett mer dramatiskt sätt.
Vintrarna har blivit allt snöfattigare och perioderna då havet är täckt av is blir allt kortare.
- Jag brukar pessimistiskt säga att det kommer att vara november året om här i södra Finland. Jag tror att våra barn kommer att ha en ganska annorlunda vinter än jag har haft.
Nu gäller skadebekämpning
En av de positiva effekterna av den rekordvarma sommaren är ändå att folk har blivit ännu mer medvetna om klimatförändringens effekter, säger Marko Reinikainen.
Klimatförändringen går att bromsa
― Marko Reinikainen
Det alla kan göra är att se över sina egna konsumtionsvanor, fortsätter han. Man kan till exempel äta mer vegetariskt och fundera på hur man använder bil och reser med flyg, säger Reinikainen.
- Nog vet vi ju de här sakerna, men kanske en sådan här sommar fungerar som en väckarklocka för folk. Man börjar förstå att det är allvar och att det här händer nu.
Samtidigt vill han inte vara enbart pessimist. Även om vi borde ha reagerat tidigare på situationen måste vi nu göra det bästa av situationen.
Klimatförändringen går att bromsa, säger han övertygat.
- Det handlar om en typ av skadebekämpning. Vi kan anpassa samhället och det måste vi verkligen göra.