Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Den undergörande Kozelstjina har blivit bombad, stulen och nedgrävd – ikonen är stjärnan i Uspenskijkatedralen som firar 150 år med ett ansiktslyft

Från 2018
ikonostas
Bildtext Den imponerande ikonostasen är det första man ser när man kommer in i Uspenskijkatedralen.
Bild: Heidi Finnilä

Huvudkyrkan för Helsingfors ortodoxa stift och en av Helsingfors viktigaste sevärdheter, Uspenskijkatedralen fyller 150 år i år. I samband med jubileet passar man på att rusta upp kyrkan till sin fulla glans. Trots renoveringen kommer kyrkan att hålla sina dörrar öppna för allmänheten.

Restaureringen av Uspenskijkatedralen och dess anrika ikonostas som kommer att svälja mängder av bladguld, är ett omfattande arbete som beräknas ta sju år.

Men det är inte den guldglittrande ikonostasen som är kyrkoherde Markku Salminens största favorit i kyrkan, utan den undergörande ikonen Kozelstjina.

ortodox kyrkoherde
Bildtext Kyrkoherden Markku Salminen och ikonen Kozelstjina
Bild: Heidi Finnilä

- Ikonen Kozelstjina har alltid skänkt mycket värme till alla människor, också till dem som inte bekänner den ortodoxa tron, säger Markku Salminen och berättar att det är många som vid ikonen känt att någon har förändrat deras liv och att under har skett.

Ett stort under är att ikonen Kozelstjina fortfarande finns kvar eftersom den både varit med om en bombning och en stöld.

Den undergörande ikonen Kozelstjina har inte ursprungligen varit i Uspenskijkatedralen utan räddades från Viborg under andra världskriget. Tåget som ikonen transporterades i bombades, men vagnen där ikonen fanns i förblev oskadd.

Uspenskijkatedralen
Bild: Heidi Finnilä

År 2010 stals ikonen och alla de smycken som folk skänkt till den. Ett helt år levde man i ovisshet om var ikonen fanns, men i februari 2011 avslöjade ikontjuven gömstället. Ikonen hittades nedgrävd i marken i Åbo.

- När polisen återbördade ikonen var den våt och full med småkryp, berättar Markku Salminen som skickade ikonen vidare till klostret i Valamo där man gjorde underverk för att konservera ikonen.

- Det var en stor uppståndelse när ikonen kom tillbaka till kyrkan. Hundratals personer deltog i processionen. Ikonen har skänkt mycket värme till så många personer, berättar Salminen.

Ikonen har också turnerat i Estland och Sverige för att så många som möjligt ska få känna dess kärlek.

Uspenskijkatedralen
Bildtext Den avskalade ikonen Kozelstjina utan glitter och guld.
Bild: Heidi Finnilä

Man ser att ikonen har skadats, men det är en del av ikonens historia och charm. Kyrkoherde Markku Salminen berättar att man också kan tro att jungfru Maria ville klä av sig alla smycken som hon var övertäckt med så att människor skulle ha lättare att komma till henne.

- Hon hör våra böner och förstår oss. Gud verkar genom ikonen och folk får hjälp vid sjukdom, sorg, ångest och oro, säger Salminen och berättar att folk också kommer för att visa tacksamhet.

- Glädje och skratt hör också till kyrkan, säger Salminen.

Vi ortodoxa är ganska bra på att kyssa ikoner och gratulera varandra med kindpussar

― Markku Salminen

Och det märks att ikonen är älskad. Glaset som skyddar ikonen blir varje dag fullt av kyssmärken. Men på församlingen tillåter man kyssarna.

Uspenskijkatedralen
Bild: Heidi Finnilä

- Det är tillåtet att visa kärlek. Vi borde annars också röra mer vid saker och vid varandra, säger Salminen.

- Vi ortodoxa är ganska bra på det. Vi rör vid varandra och kysser ikoner och gratulerar varandra med kindpussar och så vidare.

Vid nattvarden får endast församlingsmedlemmar delta, annars är Uspenskijkatedralen en inkluderande plats där alla kan känna sig välkomna oberoende av vilken tro man bekänner eller låter bli att bekänna.

Gästande barn blir inte heller nedtystade, enligt Salminen finns det tolerans för lite stökighet i den ortodoxa kyrkan.

- Om barnen springer lite så är det inte så farligt. Det är ju holy noise ( övers. heligt oljud )som Alexander Schmeman sa på 1900-talet!

Markku Salminen
Bildtext Kyrkoherden Markku Salminen tycker att barn ska få höras i kyrkan.
Bild: Heidi Finnilä

Och det är många som vill besöka Uspenskijkatedralen, över en halv miljon turister varje år. Och de flesta besökare brukar vara nöjda.

Christine och Florentina Pircher från Österrike är första gången på besök i Helsingfors och är imponerade av den vackra Uspenskijkatedralen och den fina stämningen. Båda uppskattade ljuset som kom in genom takfönstren.

För mamman Christine kändes det nästan som att vara i himlen. Dottern Florentina är fascinerad över den lugna och kontemplativa stämningen trots att kyrkan är full med turister.

turism
Bildtext Österrikarna Christine och Florentina Pircher besöker Finland för första gången.
Bild: Heidi Finnilä

Diskussion om artikeln