Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Åbo musikfestspel trappar upp inför jubileumsåret 2019 – årets program bjuder på både bekant och nytt

Från 2018
Ville Matvejeff spelar piano och Olga Heikkilä sjunger.
Bildtext Ville Matvejeff spelar piano och Olga Heikkilä sjunger.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Åbo musikfestspel, en av de mest betydande nordeuropeiska festivalerna för klassisk musik bjuder än en gång in internationella och inhemska toppnamn till Åbo. Festivalen ordnas för 59 gången med konserter och evenemang runtom i staden.

På fredag inleds musikfestivalen med en öppningskonsert med sopranen Kristine Opolais, Radions symfoniorkester och Hannu Lintu.

Liisa Ketomäki, verkställande direktör för Stiftelsen för Åbo musikfestspel, har varit med och arrangerat musikfestivalen i sex år.

– Det känns väldigt speciellt. Det är tredje gången jag har möjlighet att jobba med Ville Matvejeff, men sista gången för honom. Jag är stolt över det konsertutbud som vi har.

Liisa Ketomäki.
Bildtext Liisa Ketomäki.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Åbo musikfestspel är Finlands äldsta kontinuerligt ordnade musikfestival. Festivalen grundades år 1960 av Musikaliska Sällskapet i Åbo. Årets festival pågår 10-22 augusti i Åbo.

– Det som har varit jätteviktigt är att vi har valt en tydlig riktning för festivalen. Vi bjuder på över 30 evenemang. Vi har främst klassisk musik, men också jazz, dans, hemkonserter, program med författare och konstnärer. Vi försöker alltid lyssna på vad publiken intresserar sig för.

Ville Matvejeff spelar piano.
Bildtext Ville Matvejeff.
Bild: Yle/Lina Frisk.

När Ketomäki pratar om Åbo musikfestspel nämner hon att festivalens traditioner är viktiga.

– Vi vill att allt som vi bjuder på ska ha hög nivå och ska vara av bra kvalitet. Om det är frågan om dans vill vi ha de bästa. Det här är artister som inte är lätta att få till Åbo, i så fall skulle alla göra samma sak. Men vi har ett brett nätverk utomlands.

Hur ser du på intresset för årets festival?

– Det finns redan många konserter som är slutsålda. Intresset är stort här i Åbo. I öppningskonserten uppträder sopranen Kristine Opolais och det kommer mycket människor från Helsingfors.

Programmet en bladning av nytt och bekant

Konstnärliga ledaren för festivalen för tredje och sista gången är Ville Matvejeff. Det finns många synvinklar att ta i beaktande då man planerar programmet för en festival som Åbo musikfestspel.

– Mitt syfte har varit att på ett sätt göra något nytt, men samtidigt bevara det bekanta. Under årets festival har vi flera teman som vi sett tidigare samtidigt som vi exempelvis för första gången ordnar en balettgala på konserthusets scen.

Ville Matvejeff.
Bildtext Ville Matvejeff.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Kända namn som kommer uppträda under festivalen är bland annat Kristine Opolais, Hannu Lintu & Radions symfoniorkester, Iiro Rantala, Donna Leon, Patrick Poibre d'Arvor, Hélène Mercier och Roope Salminen.

Trots att den klassiska musiken är i fokus har Matvejeff valt att ta med inslag av modernare, nutida musik.

– Det passar mycket bra i en stadsmusikfestival som Åbo musikfestspel. Det är viktigt med flera olika teman och stilar i programmet.

Violin
Bild: YLE / Seppo Sarkkinen

Under festivalen ordnas också gratisevenemang, bland annat författarprogrammet Donna Leon och Päivi Lipponen samt musik i domkyrkan. Enligt Matvejeff är det viktigt för dem att det också finns avgiftsfria evenemang som är tillgängliga för alla.

musikfestivalens hemsida finns samtliga programpunkter listade.

Jubileum och ny konstnärlig ledare nästa år

Nästa år firar Åbo Musikfestspel 60 år. Samtidigt ger Ville Matvejeff över stafettpinnen som konstnärlig ledare till Klaus Mäkelä.

– Det känns väldigt bra. Jag är glad över de här åren i Åbo. Det att jag nu slutar som konstnärlig ledare betyder inte att jag lämnar Åbo, eller inte skulle komma tillbaka. Åbo kommer att vara i mitt hjärta i framtiden också, konstaterar Matvejeff som från och med nästa år blir konstnärlig ledare för operafestivalen i Nyslott.

– Det känns fantastiskt att fira 60-årsjubileum tillsammans med någon som Klaus Mäkelä som fyller 23 år nästa år. Han är en av de intressantaste dirigenterna och musikerna vi har i vårt land. Han har nått framgång redan nu utomlands. Han jobbar med radioorkestern i Stockholm. Det känns spännande och något nytt med Klaus, säger Liisa Ketomäki.

Klaus Mäkelä
Bildtext Klaus Mäkelä.
Bild: Heikki Tuuli

Diskussion om artikeln