Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Josephine Bornebusch debuterar som långfilmsregissör med LasseMajas detektivbyrå – Det första mysteriet

Från 2018
Uppdaterad 10.08.2018 08:33.
Frank Dorsin, Josephine Bornebusch och Ester Vuori tillsammans under filminspelningen.
Bildtext Josephine Bornebusch med huvudpersonerna Lasse (Frank Dorsin) och Maja (Ester Vuori).
Bild: SF Studios / Patrick Redmond

Josephine Bornebusch är kanske främst känd som Mickan i Solsidan. Men hon har också skrivit en ungdomsroman och nu debuterar hon som filmregissör.

- Jag har alltid velat regissera. Men jag hade kanske inte uttryckt min önskan om att göra det, säger Bornebusch.

- Så fick jag möjligheten att regissera en tv-serie tillsammans med en kollega och då fick jag blodad tand, vågade säga att jag vill regissera film.

Och slutresultatet blev den femte LasseMaja-filmen.

LasseMajas detektivbyrå – Det första mysteriet bygger vidare på de extremt populära barnböckerna av Martin Widmark och Helena Willis. (Sedan den första boken kom 2002 har det blivit 26 böcker, fyra filmer och en julkalender.)

Maja (Ester Vuori) pekar ut nåt för en förvånad Lasse (Frank Dorsin).
Bildtext Dags för deckarduon Lasse och Maja att rycka ut.
Bild: SF Studios / Patrick Redmond

Den femte filmen handlar om hur Lasse (Frank Dorsin, son till Henrik Dorsin) och Maja (Ester Vuori) träffades första gången och blev LasseMajas detektivbyrå.

En deckarduo som bor i Valleby och löser mysterier och brott på löpande band då polismästaren inte är särskilt kompetent.

En rolig, färggrann smällkaramell

Det som fick Bornebusch att fastna för att göra LasseMaja var en kombination av många olika saker. Manuset var fartfyllt och kändes rätt.

Dessutom fanns det möjlighet för henne att stoppa in lite av hennes egen humor också och så fick hon de skådespelare hon ville jobba med.

- Jag ville göra en film för hela familjen, med kanske en mer vuxen humor där vissa grejer eventuellt flyger lite över huvudet på små barn. Men det gör inget för det förstör inte handlingen.

- Det hela var som en spännande, rolig smällkaramell med mycket färger. Jag bara kände att det här måste jag göra, så det var tur att jag fick jobbet.

Regissören Josephine Bornebusch tillsammans med Lasse Kärkkäinen som gör den finska rösten som Lasse i filmen.
Bildtext Josephine Bornebusch tillsammans med Rasmus Kärkkäinen som gör Lasses röst på finska.
Bild: Yle / Johanna Grönqvist

Svårast att göra film för barn?

Barnfilm är utmanande att göra och Bornebusch påpekar att man inte kan dumförklara barn.

- Dom om några är ju också matade med så mycket underhållning idag så du måste verkligen fånga dem.

Själv tittar Bornebusch mycket på Disney och Pixar med sina barn och gillar att de är smarta och snabba. På samma sätt arbetade hon också med LasseMaja-filmen, det ska hända något hela tiden.

- Det måste hela tiden finnas en framåtrörelse i varenda replik. Det som sägs i filmen är också nåt som vi får se.

Närbild på Josephine Bornebusch.
Bild: SF Studios / Robert Fröberg

Varför gillar barn mysterier?

LasseMaja-böckerna har blivit omåttligt populära. Men vad beror fascinationen för att lösa mysterier på?

- Det är en svår fråga, men är det inte detsamma som gäller för oss vuxna? När vi ser kriminalserier eller thrillers vill vi vara med och lösa det hela.

- Du vill vara smart och kunna ligga steget före den person som försöker lösa mysteriet i filmen. Det är väl lite som en spännande tävling, säger Bornebusch med ett skratt.

Maja (Ester Vuori), Lasse (Frank Dorsin) och polisen (Tomas Norström) sitter på en bänk och ser fundersamma ut.
Bildtext Hm, det är inte alltid så lätt att lösa mysterier tänker Maja (Ester Vuori), Lasse (Frank Dorsin) och polismästaren (Tomas Norström).
Bild: SF Studios / Patrick Redmond

Från skådespelare till regissör

Att debutera som långfilmsregissör har också gett Bornebusch en del aha-upplevelser.

- Jag hade inte förstått hur mycket jobb det är innan och efter en inspelning. Själva filmandet är ganska enkelt i jämförelse med att klippa, välja musik, ljud och ljus, att visa filmen för testpublik och så vidare.

- Det är lite som en graviditet, man tänker på att föda, men inte på att sen när barnet är här så har du det i resten av ditt liv, säger en leende Bornebusch.

- Som regissör skall du också ha svar på kostymörens, scenografens, elektrikerns och skådespelarnas frågor. Ibland känns det som att huvudet kokar över, för man har inte svar på allt men man försöker hålla lugnet.

- Det viktiga är att tänka på att en film är ett samarbete, att man bestämmer i grupp och att alla är där för att göra en film.

- Som skådespelare tänkte jag tidigare att regissörerna har det så skönt, de kommer sist och åker först. Här sitter vi skådespelare och pluggar text under natten och har det tungt.

- Nu känner jag bara att åh, det är så lätt att vara skådis i jämförelse, säger Bornebusch och skrattar stort.

Den speciella engelskaläraren (Jonas Karlsson) med sin brittiska vespa.
Bildtext Den speciella engelskaläraren spelad av Jonas Karlsson.
Bild: SF Studios / Patrick Redmond

Att regissera tidigare skådespelarkolleger?

I LasseMaja regisserar Bornebusch bland annat Johan Rheborg som hon jobbat med i Solsidan och Jonas Karlsson som hon spelade mot i Hallonbåtsflyktingen (2014).

- Jag var jättenervös för hur det skulle gå. Alla jag jobbade med var mer erfarna än jag. Så vem är jag att säga till dom vad dom skall göra?

- Sedan ville jag inte sabba den balans som redan finns. Jag och Rheborg har ju jobbat tätt ihop under så många år. Jag ville inte gå in och trampa honom på tårna.

Johan Rheborg som den konstiga skolvaktmästaren.
Bildtext Johan Rheborg spelar en underlig skolvaktmästare.
Bild: SF Studios / Patrick Redmond

Men oron var helt obefogad.

- Mina kolleger var mer att, okej, nu har hon regihatten och då är det dom här frågorna som ställs. Det blev inte konstigt alls.

- Men så är det också en regissörs jobb att välja dom bästa skådisarna, gör man det så behöver man inte göra så mycket mer, det sköter sig självt.

- Jag är mer där för att förmedla hur jag tänker att vi skall göra det här och så gör dom det på sitt sätt, det är hela poängen.

Nästa steg?

Efter att nu ha erfarenhet av att skådespela, regissera och skriva (Bornebusch har gett ut ungdomsroman "Född fenomenal") vad blir då följande steg?

- Ja det är väl att producera, säger Bornebusch och skrattar. Fast det har jag också redan gjort. Men i en drömvärld skulle jag vilja fortsätta med allt, skådespela, regissera och skriva.

Det är också skrivandet som tagit upp den största delen av hennes tid just nu.

Bornebusch har nämligen skrivit manuset till en romantisk dramaserie om tre generationer och kärlek. En serie som hon skall regissera i november.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln