Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bortglömd av omvärlden: Fängslad ukrainsk filmregissör hungerstrejkar i ryskt fängelse

Från 2018
En ukrainsk man håller under fotbolls-VM i Ryssland upp en bild på den fängslade ukrainska filmregissören Oleg Sentsov.
Bildtext En ukrainsk man håller under fotbolls-VM i Ryssland upp en bild på den fängslade ukrainska filmregissören Oleg Sentsov.

Den fängslade ukrainske filmregissören Oleg Sentsov befinner sig i kritiskt tillstånd efter nästan tre månaders hungersstrejk i ett ryskt fängelse. Omvärlden verkar ha glömt honom.

Sentsov är dömd till 20 år i fängelse. Han ska ha planerat att spränga en Leninstaty i luften.

Långt borta från alla nyfikna utländska ögon pågår filmregissören Oleg Sentsovs kamp för sitt liv – och för att politiska fångar i Ryssand ska befrias.

Sentsov inledde en hungersstrejk i maj. Han trodde att hans fall och hans krav skulle få uppmärksamhet under fotbolls-VM i Ryssand. Han hade fel.

Den 42-årige tvåbarnspappan Oleg Sentsv har hungersstrejkat sedan den 14 maj och hans tillstånd uppges vara kritiskt. Ingen av hans anhöriga har fått besöka honom men en kusin fick nyligen ett brev där Sentsov skriver att slutet är nära. Hans advokat har berättat att han inte orkar stiga upp och att hans puls är mycket långsam.

Putin ombeds benåda Sentsov

Han har vägrat äta och bara tagit in vätska och vitaminer. Han har också varit intagen på sjukhus men uppges nu vara på fängelset. Det är oklart om han har blivit tvångsmatad i där. Det är mycket möjligt att det har skett.

Enligt den ryska människorättsombudsmannen Tatjana Moskalkova ska Sentsov vara i förhållandevis gott skick, skriver webbtidningen Meduza.

Meduza skriver också att ett brev från Sentsovs mor till president Vladimir Putin nu har registrerats i Kreml. Sentsovs mor sände redan för en tid sedan ett brev där hon ber president Putin benåda hennes son.

Anklagad för terrorplaner

Det hela började våren 2014 då Oleg Setsov aktiverade sig i demonstrationerna i Ukraina, den så kallade Euro-Majdan-rörelsen. Han var med bland dem som ordnade bilkorteger som åkte omkring och visade sitt stöd för att Ukraina politiskt skulle närma sig väst.

Eftersom Sentsov bodde i Simferopol som är huvudstad på Krim-halvön demonstrerade han där. Oväntat greps han och anklagades för att ha planerat terrordåd. Han skulle bland annat ha planerat att spränga sönder en Leninstaty.

Från Krim till norra Sibirien

Trots att det inte fanns några bevis mot honom dömdes han sensommaren 2015 till 20 år i fängelse. Han förpassades långt bort, till ett fängelse på Jamal-halvön vid Norra ishavet.

Många har högljutt krävt att han ska friges och Ukraina har på många sätt försökt få honom utbytt mot någon rysk fånge i ett ukrainskt fängelse. Ryssland går inte med på det eftersom Sentsov automatiskt, och mot sin vilja, fick ryskt medborgarskap då Ryssland annekterade Krim.

Oleg Sentsov vill med sin hungersstrejk få till stånd frigivning av alla ukrainska politiska fångar i Ryssand.

Diskussion om artikeln