Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Förhandlare på nedläggningshotade SSAB: Ledningen i Stockholm vill inte kommunicera med oss

Från 2018
Uppdaterad 10.08.2018 09:20.
En man som heter Ulf Heimberg.
Bildtext Ulf Heimberg har jobbat på fabriken i över 30 år.
Bild: Minna Almark \ Yle

Samarbetsförhandlingarna på stålrörsfabriken SSAB i Lappvik fortsätter efter en paus. Men det har varit motigt under sommaren då arbetstagarnas förhandlare har försökt diskutera med den svenska ledningen.

- Sommarens stora problem har varit att ledningen i Stockholm inte vill kommunicera med oss. Trots upprepade kontaktförsök har vi inte fått några som helst svar, sade arbetarskyddsfullmäktig Ulf Heimberg på SSAB innan dagens möte.

Samarbetsförhandlingar inleddes 18 juni

För ett par månader sedan kom budet att det finns risk för att fabriken i Lappvik i Hangö stängs. Huvudargumentet för att lägga ner fabriken är att en av fabrikens produktionslinjer kräver investeringar på tiotals miljoner euro.

En av Ssab:s arbetare vid en maskin.
Bildtext SSABS:s fabrik i Lappvik tillverkar stålrör.
Bild: Yle/Tove Virta

Samarbetsförhandlingarna berör hela personalen på fabriken i Lappvik, 115 personer. De inleddes den 18 juni och då var arbetstagarna ännu optimistiska.

Personalen kom med motargument och gav förslag på hur linjen kunde förnyas på ett annat sätt, vilket skulle kosta endast en bråkdel.

Inom kort mer information av ledningen

Personalens förslag verkade ändå inte gå hem hos ledningen. Förhandlingsgruppen nöjde sig inte med svaret utan önskade få bättre motiveringar och kalkyler.

- Det känns som att förslaget togs på allvar men man hittade på orsaker till varför det inte är det här man vill ha, sade Ulf Heimberg efter budet och konstaterade att beslutet redan verkar fattat.

Mer uträkningar och information om hur ledningen resonerat får personalen nästa vecka.

Samarbetsförhandlingarna slutförs tidigast den 29 augusti.

Det är bolagets styrelse som slutligen slår fast fabrikens öde.

Diskussion om artikeln