Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Warholm pressades rejält men vann – nu hoppas han på historisk dubbel: ”Vem vet?”

Från 2018
Uppdaterad 09.08.2018 22:08.
Karsten Warholm vid EM 2018.
Bildtext Karsten Warholm höll för trycket på långa häcken.
Bild: EPA / Christian Bruna

Det mesta talade för norskt guld på 400 meter häck vid friidrotts-EM i Berlin och Karsten Warholm blev en favorit som höll för trycket. Norrmannen öste förbi Yasmani Copello på upploppet.

Väntevärdet var att den norska världsmästaren skulle hålla för favorittrycket på det inte allt för välfyllda Olympiastadion i Berlin.

– Det ska bli intressant att se om han går all in, eller hur han lägger upp loppet, konstaterade Yle Sportens expert Mikael Ylöstalo när åtta män gick ner i startblocken.

Från bana sex öste Warholm på för allt vad tygen höll, men Copello höll jämna steg under de första 300 metrarna.

När upploppet öppnade sig var det två man om budet.

”Helt fantastiskt”

Med en häck kvar var Copello ännu före, men under de sista 50 metrarna kom Warholm både ikapp och förbi, och knep ett guld till Norge.

– Han gav mig en rejäl fajt, men det är grejen med Copello, det gör han alltid. Han sprang snabbare än jag hade väntat mig, men jag var beredd på hans anstormning och det var ett otroligt roligt lopp. Helt fantastiskt, säger Warholm.

Cubafödda Copello, som representerar Turkiet, konstaterade efteråt till NRK att det var skönt att han ens kom så pass nära Warholm. 17 hundradelar skilde löparna åt.

Vem vet?

Karsten Warholms EM-tävlingar är inte över här. Han deltar även på 400 meter slätt i Berlin, där finalen avgörs i morgon. 22-åringen ligger sexa i Europastatistiken på distansen.

– Det kommer att bli väldigt tufft. Det är svårt att ens föreställa sig hur tufft det är. Men ingen har gjort det förut och jag ville pröva, säger Warholm som i U23-EM i fjol tog guld i häck och silver på slätt.

– Jag hade ett jättebra lopp i går (tredje snabbast i semifinalerna) och förstås känner jag mig lite sliten, men vi kollar vad specialisterna hittar på. Jag är redan Europamästare och kan lämna Berlin nöjd.

Warholm slänger fram ett finurligt leende och avslutar:

– Vem vet?

Resultat, 400 meter häck:

1. Karsten Warholm NOR 47,64
2. Yasmani Copello TUR 47,81
3. Thomas Barr IRL 48,31

Artikeln uppdaterad med kommentarer klockan 22.00.

Diskussion om artikeln