Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Motstridiga känslor för Ruuskanen trots fin placering efter problemen – nu riktar han blickarna mot OS- och VM-medalj

Från 2018
Uppdaterad 10.08.2018 00:03.
Antti Ruuskanen kastar spjut vid EM2018.
Bildtext Antti Ruuskanen gjorde en solid tävling i Berlin.
Bild: Lehtikuva

Antti Ruuskanen slutade sexa i spjutfinalen i friidrotts-EM i Berlin. Det harmar förstås att medaljsviten bröts, säger Ruuskanen som var långt ifrån medaljstriden där hemmanationen tog en dubbelseger.

I den första omgången var det esten Magnus Kirt som satte tonen med ett kast på 85,96 även om Thomas Röhler hade ett monsterkast som blev flaggat rött.

Andreas Hoffman tog initiativet i den andra omgången när han fick upp en båge som mätte 87,60 och redan då kändes som ett potentiellt medaljkast. Röhler svarade ändå omgående och klämde till med 88,02 och gick upp i ledning.

Antti Ruuskanen öppnade med 80,13 men fick ogiltigt i andra omgången och låg på gränsen till att få kasta ytterligare tre kast i finalen inför det tredje som träffade mer eller mindre samma grop som hans första.

Kastet landade på 80,38 och säkrade Ruuskanens medverkan under andra halvan av finalen som åttonde och sista man.

Thomas Röhler.
Bildtext Thomas Röhler kopplade tidigt greppet.
Bild: imago/Laci Perenyi/All Over Press

Att Ruuskanen inte skulle ha något med tätstriden att hämta var mer eller mindre klart redan innan och den tyska uppgörelsen på hemmaplan fortsatte att trollbinda publiken då Röhler ökade på till 89,47.

Ruuskanens fjärde kast blev ett X i protokollet men med sitt femte kast på 81,70 plockade han två skalper i resultatlistan just då och klev upp på en sjätteplats – en placering han höll tävlingen ut.

Risken gav utdelning

Antti Ruuskanens senaste EM-tävlingar hade gett guld (2014) och brons (2016). Nu blev placeringen den samma som i mästerskapsdebuten i Berlins VM-tävlingar 2009.

– Det harmar förstås att medaljsviten bröts. Men karlen var tillbaka på strecket och i final och bland de sex främsta, och säsongens mål var ju att återvända till de här sammanhangen. Lite motstridiga känslor, säger Ruuskanen.

Antti Ruuskanen.
Bild: Lehtikuva

Det viktigaste var att kroppen höll på påfrestningen, påminner 34-åringen. Ruuskanen genomgick en axeloperation hösten 2016 och gjorde comeback så sent som i mitten av juni i år.

– Vi tog en medveten risk för två år sedan att putsa axeln och lägga den i sånt skick att vi kan kämpa om tätplaceringar i framtiden. Nu vet vi att det var rätt beslut. Följande steg är att jaga OS- och VM-medaljer.

Ruuskanen har ett OS-brons från London 2012 men har inte klivit upp på prispallen i VM. Nästa världsmästare koras i Doha 2019 och 2020 är det sedan dags för OS i Tokyo.

– Jag är i en bra situation. Nu kan vi börja från rent bord i höst med Jyrki (tränaren Blom) och fila tekniken ännu vassare. Med ett par, små tekniska grejer får vi enkelt ett par meter till, tror Ruuskanen.

Du var länge borta, tappade du någonsin tron på att komma tillbaka till den här nivån?

– Alltid kommer säkert de stunderna ibland, men jag har ett bra team runtomkring mig. Utan dem hade det aldrig gått att återvända så här enkelt.

Vetter kastade som Ruuskanen

Den tättrion som etablerade sig tidigt i EM-finalen – Thomas Röhler, Andreas Hofmann, Magnus Kirt – höll också hela tävlingen ut, när ingen av männen lyckades förbättra på sina resultat.

Bronskastet för esten Kirt kom i den första omgången, Hofmanns silverkast i den andra omgången och Röhlers guldkast i den tredje.

Den olympiska mästaren Thomas Röhler kunde fira EM-guld på hemmaplan med ett sista kast som dessutom var 30 centimeter längre än Hofmanns silverbåge.

Johannes Vetter, VM 2017.
Bildtext Johannes Vetter yrade.
Bild: Sebastian Wells / All Over Press

Den tredje 90-meterstysken Johannes Vetter slutade femma med 83,27 – efter yrsel i sista omgången. Vetter steg plötsligt fram när det blev Ruuskanens tur och kastade i förtid, medan Ruuskanen fick vänta.

– Det var lite konstligt. Vetter ville tydligen kasta som en Ruuskanen, skrattar finländaren. Lite tappade jag konceptet, men inte störde det desto mer. Sånt händer.

Slutresultat:

1. Thomas Röhler GER 89,47
2. Andreas Hofmann GER 87,60
3. Magnus Kirt EST 85,96
4. Marcin Krukowski POL 84,55
5. Johannes Vetter GER 83,27
6. Antti Ruuskanen FIN 81,70
7. Andrian Mardare MDA 81,54
8. Jakub Vadlejch CZE 80,64
9. Cyprian Mrzyglod POL 80,20
10. Edis Matusevicius LTU 77,64
11. Rolands Strobinders LAT 76,59
12. Petr Frydrych CZE 72,79

Artikeln uppdaterad med kommentarer klockan 23.58.

Diskussion om artikeln