Hoppa till huvudinnehåll

Sport

EM-åttan i hinderlöpning håller orientering på programmet – siktar på medaljer i bägge grenar i framtiden

Från 2018
Uppdaterad 09.08.2018 23:23.
Topi Raitanen vid EM i friidrott.
Bildtext Topi Raitanen fick löpa EM-final i Berlin.
Bild: EPA-EFE / Filip Singer

Det var en tung dag, säger Topi Raitanen efter karriärens första friidrottsmästerskap. Raitanen, som även tävlat i flera orienterings-VM, lyckades ypperligt på 3000 meter hinder i Berlin.

Sjuttonde i förhandsstatistiken – åtta i slutresultaten.

Topi Raitanen hör till det finländska friidrottslandslagets största överpresterare i Berlin hittills. I försöksheaten förbättrade han sitt personbästa med ett par sekunder och vann sitt heat, vilket tyngde i finalen.

– Försöken var som en final för mig, jag ville kämpa där och ville vinna heatet. Någon kan fråga sig om det var vettigt, men för mig kändes det så i år. I framtiden kan vi sedan börja maximera placeringen med tanke på final, säger HKV-löparen efteråt.

Raitanen sprang sitt första och enda juniormästerskap som hinderlöpare i fjol då han efter ett fall på det sista vattenhindret snöpligt slutade fyra i U23-EM. Nu kom elddopet i seniorstortävlingssammanhang.

Orkade inte med

Raitanen tappade kontakten med täten med ungefär tre varv kvar. Han fanns inte tillräckligt långt framme när rycket kom och orkade inte ikapp.

– Ser nog tungt ut för Raitanen detta, det är ingen lätt löpning längre, noterade Yle Sportens expert Mikael Ylöstalo när männen var inne på det näst sista varvet.

Topi Raitanen löper hinder.
Bild: EPA-EFE / Srdjan Suki

Raitanen hade tagit sig till hinderfinalen med den näst snabbaste tiden, och hade som utlovat rakat mustaschen till finalen efter att ha underskridit 8.30 för första gången i karriären. I finalen stannade klockan på 8.40,11 efter en maklig inledning.

– Det var en tung dag. Fastän vi gick ut sakta, var det inte många leenden från mitt håll. När krafterna tar slut i mellangärdet ser löpningen ganska hemsk ut och man har svårt att ta sig framåt. Men jag kämpade åtminstone och gav allt jag hade.

Behövs fler träningsår på bana

En åttondeplats var mer än de flesta hade budgeterat för. Och inte hänger heller 22-åringen själv läpp.

– Om man tittar på statistiken inför låg jag ju jättelångt bakom, så med tanke på det är en åttonde placering jäkla tuff. Inte finns det så värst många finländska hinderlöpare i topp-8 i historien.

– Det här är fina placeringar och värmer just nu, men i framtiden går jag nog in för att tampas om ännu bättre placeringar, slår Raitanen fast.

Topi Raitanen
Bildtext Topi Raitanen har stark orienteringsbakgrund.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Vad hämtar du med dig för lärdomar från Berlin?

– Jag måste få till såna här två tävlingars pass under sommaren. Att man blir van att pressas hårt två gånger tätt inpå varandra. Visst gör jag hårda träningar med en mellandag hela vintern lång, men det är inte samma sak då man inte får ut helt max.

– Jag löpte som yngre mer orienterings- än friidrottstävlingar och det känns på något sätt som om man får mer ut här. Kroppen och muskulaturen är totalt slut efter ett banlopp. Men till det hjälper träningsår och somrar på bana.

Kommer du att fortsätta med orienteringen som hittills?

– Jo, jag deltar i föreningsstafetter och om det passar in i tidtabellen, så kör jag sprint i VM. Och månne man inte i framtiden går in för att kämpa om de där mästerskapsmedaljerna också i orientering.

Fransmannen Mahiedine Mekhissi-Benabbad lyckades än en gång få löpningen att stämma i en stor final och löpte ohotad i mål som etta på tiden 8.31,66.

Resultat, 3000 meter hinder:

1. Mahiedine Mekhissi-Benabbad FRA 8.31,66
2. Fernando Carro ESP 8.34,16
3. Yohanes Chiappinelli ITA 8.35,81
8. Topi Raitanen FIN 8.40,11

Artikeln uppdaterad med kommentarer klockan 23.20.

Diskussion om artikeln