Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Avigsidan med trendiga tatueringar: "Man tar ett motiv som känns bra för stunden - sedan ångrar man sig"

Från 2018
Uppdaterad 12.08.2018 22:32.
tatueraren Godwell med kunden Sarah Tourneur
Bild: Yle / Jeroen Mortier

Tatueringar har ökat i popularitet under de senaste åren. I Europa har drygt tio procent av befolkningen en tatuering. Samtidigt höjs röster som varnar för hälsoriskerna med tatueringarna.

Bonjour! Dörren slår igen bakom Sarah Tourneur, 26, då hon stiger in i receptionen till Dark & Shu, en tatueringsstudio i utkanten av Bryssel.

Hon är här för att besöka Godwell, tatueraren som driver studion.

Tillsammans börjar Sarah och Godwell fila på detaljerna till Sarahs nästa tatuering. Det blir en hyllning till Betty Boop, en ikon inom den amerikanska animerade filmen.

- Det är en hjältinna som jag gillar väldigt mycket, Betty Boop. Hon står framför ett hemsökt hus.

Tatueringsartisten Godwell och kunden Sarah Tourneur talar om Sarahs nästa tatuering.
Bildtext En tatuering måste planeras noga. Tatueraren Godwell och kunden Sarah Tourneur diskuterar en skiss.
Bild: Jeroen Mortier

Idén till tatueringen är inget Sarah kommit på över en natt.

- Jag har alltid gillat Betty Boop, så idén har funnits där länge. Men jag skulle säga att jag tänkt på just den här tatueringen i ett år.

Processen med att planera och göra en tatuering är något som Sarah är van vid: Betty blir den sextonde tatueringen för Sarah.

Viktigt att planera i förväg

Arbetet i tatueringsstudion kan beskrivas som den sista etappen av en process som inletts långt tidigare.

I Sarahs fall har förberedelserna handlat om att visualisera tatueringen i förväg samt att kontakta en lämplig tatuerare. Den här gången föll valet på Godwell.

”Jag tatuerar politiker, frigivna fångar, poliser. Alla kommer."

Godwell, tatuerare

Godwell och Sarah granskar ännu den skiss som Godwell ritat på ett stencilpapper. Med hjälp av pappret överförs motivet på Sarahs högra smalben.

- Är du säker på att den är på rätt ställe, frågar Godwell ännu en gång innan han sätter igång med tatueringen. Efter det här går det inte att ångra sig längre.

Sarah har inga tvivel beträffande tatueringen. Skissen ser ut precis som hon tänkt sig.

Fördomar finns trots att attityderna förändras

Under de senaste åren har intresset för tatueringar ökat kraftigt runtom i världen. Undersökningar visar att ungefär tio procent av européerna har en tatuering i dagens läge.

Bland unga uppskattar man att andelen tatuerade kan vara dubbelt högre. Godwell säger att han ser en tydlig förändring.

- Min kundkrets har förändrats. Tidigare brukade det vara bara unga människor men nu är det människor i alla åldrar och olika samhällsgrupper som kommer. Jag tatuerar politiker, frigivna fångar, poliser. Alla kommer.

tatueraren Godwell i sin studio i Bryssel
Bildtext Det tar några timmar att färdigställa en medelstor tatuering.
Bild: Yle / Jeroen Mortier

Sarah håller med om att attityden till tatueringar förändrats. Samtidigt är det fortfarande många som har en konservativ inställning till tatueringar i Belgien, tillägger hon.

- Visst har attityderna ändrat, men kanske inte så mycket som unga skulle hoppas. Jag är själv lärare och det kan vara svårt att övertyga folk om att tatueringar inte är något som påverkar min professionella kompetens eller hur jag sköter mitt jobb.

Hur känns det att stöta på den här typens attityder?

- Det är frustrerande. Samtidigt är jag inte en person som ger upp på grund av andras åsikter. Det gäller att motbevisa kritikerna och visa att man klarar av allt som krävs.

- Samtidigt kan arbetsgivare ställa krav på att tatueringar inte får synas på en, och då måste man avgöra om man går med på det eller inte. Själv skulle jag antagligen inte gå med på kravet att täcka över mina tatueringar.

Trend som delar på åsikterna

Det faktum att allt fler låter tatuera sig är ändå inget man ser odelat positivt på inom branschen.

I Mons, en timmes bilfärd från Bryssel, träffar jag tatueraren och företagaren Corline som berättar att hon blivit tvungen att visa osäkra kunder på dörren.

- Om det visar sig att kunden är osäker eller rädd brukar jag säga: En tatuering är ett beslut för hela livet. Är du rädd eller osäker så är det bäst att du tänker igenom det hela en gång till.

Tatueraren Corline i sin studio i belgiska Mons.
Bildtext Corline alias Coco De Los Muertos driver en studio i belgiska Mons.
Bild: Yle / Jeroen Mortier

Det är inte heller ovanligt att kunder som låtit tatuera in ett trendigt motiv återvänder några år senare med önskemål om ”coverups” det vill säga nya tatueringar som görs ovanpå den gamla.

- För ett tag sedan ville alla låta tatuera in en evighetssymbol (en liggande åtta red. anm.) som man nu vill göra sig av med.

Från marginalen till mittfåran

Inställningen till tatueringar har ändrats markant under de senaste 15 åren. I dagens läge kan vem som helst ta en tatuering.

- Jag tror inte att min åsikt kommer att falla många på läppen men jag är inte säker på att det är en bra sak. Tatueringarna har förlorat den individuella kraft som de hade tidigare, säger Corline.

Tatueringarna har förlorat den individuella kraft som de hade tidigare.

Corline, tatuerare.

Hon tror att det ökade intresset för tatueringar är ett resultat av lyckad marknadsföring. Det är också vanligt att kunder vill se ut som sina förebilder; skådespelare, idrottare eller artister.

- Varför vill du ha en likadan tatuering, frågar jag då. De svarar att de inte har några idéer. Men vi finns här för att hjälpa till med idéer. Det kan vara något som relaterar till ens liv eller passion man har, något man vill berätta via sin hud.

Ur branschens synvinkel är den växande efterfrågan givetvis en bra sak, medger Corline.

- Det öppnas nya studior varje månad, till och med på mindre orter. Samtidigt har tatueringarna förlorat något heligt som fanns där tidigare.

Många som följer trenden ångrar sig

På Godwells studio i Bryssel framskrider arbetet med Sarahs tatuering. Då konturerna blivit färdiga är det dags att fylla i med färg.

Jag frågar Sarah hur hon ser på det växande intresset för tatueringar. Ser hon sig som en del av tatueringstrenden?

- Jag antar att jag är en del av trenden. Men jag tatuerar mig inte för att var trendig eller för att andra ska gilla det. Det är jag som måste gilla det.

Tatueraren Godwell och kunden Sarah Tourneur.
Bildtext Sarah Tourneur har 15 tatueringar sedan tidigare.
Bild: Yle / Jeroen Mortier

Att tatuera sig för att andra gör det eller för att det är trendigt är överlag ingen bra utgångspunkt, anser Sarah.

- Många tar en tatuering som känns bra för stunden. Sedan ångrar de sig efter ett eller två år. Det är avigsidan med trenden.

- Man måste tänka på att tatueringen kommer att vara en del av dig för resten av ditt liv. Även om det handlar om en trend så gäller det att tänka på vad du kommer att göra.

Ökad medvetenhet om risker för hälsan

I takt med att tatueringarna blivit mer populära så har även intresset för deras inverkningar på hälsan tilltagit. Corline uppskattar att omkring 40 procent av hennes kunder vill veta mer om de ämnen som används under processen.

- Kunderna är oroade över det som finns i vaselinet, i krämerna, i bläcket och tvålen. Många av våra kunder är veganer, och därför ingår det inget animaliskt i våra produkter.

Enligt Corline har medvetenheten kring de eventuella riskerna med tatueringar ökat efterhand.

- Tidigare kunde man hitta rött bläck som innehöll kvicksilver. Det är klart att det inte är bra för kroppen.

tatueringsbläck i en låda
Bildtext EU överväger striktare reglering för tatueringsbläcket.
Bild: Yle / Jeroen Mortier

Hon anser att företagen som tillverkar bläcket borde vara mer öppna med vad deras produkter innehåller. Det här skulle ligga i såväl kundernas som företagens intressen.

- Vi vill visa vilka sorts ämnen som används på huden och i huden.

Priset reflekterar kvaliteten

Jag frågar Sarah hur hon ser hon ser på hälsoaspekterna kring tatueringarna. Ser hon tatueringar som en risk för hälsan?

- Vissa studier säger att det är farligt, andra säger att det inte är det. Jag tror inte det är farligt, samtidigt som det är viktigt att forska kring ämnet.

Det är viktigt att ha förtroende för tatueraren och att man meddelar om eventuella hälsoproblem eller allergier i förväg, säger Sarah.

Det är också skäl att förhålla sig kritiskt till erbjudanden som verkar alltför förmånliga.

- Om någon erbjuder sig att göra en stor tatuering för 40 eller 50 euro så är det inte logiskt. Det borde kosta mycket mer. Då är det bra att fråga sig om bläcket kommer att vara av god kvalitet och om redskapen som används verkligen är sterila.

Det saknas gemensamma regler inom EU

Undersökningar visar att bläcket som används vid tatueringar kan innehålla farliga ämnen som kan orsaka cancer eller allergier. Trots det här finns det i dagens läge inga gemensamma EU-regler för vad som får ingå i tatueringsbläcket.

I fjol kom EU:s kemikalieverk med ett förslag som syftar till att begränsa förekomsten av skadliga ämnen i bläcket. Några bindande beslut om att införa gemensamma standarder för tatueringsbläcket har ändå inte fattats.

Man måste tänka på att tatueringen kommer att vara en del av dig för resten av ditt liv.

Sarah, kund

Enligt Corline skulle en gemensam standard för bläcket gagna branschen.

- Jag tror att det skulle vara en bra idé att ha tillgång till samma information och samma reglering i hela Europa. Hälsa är hälsa oberoende av om man befinner sig i Belgien, Frankrike, Storbritannien eller Tyskland.

Samtidigt är det viktigt att beslutsfattarna lyssnar på branschfolket innan eventuella beslut fattas, tillägger Corline.

Tatueraren Godwell är däremot inte övertygad om att mer EU-reglering leder till säkrare tatueringar. I en uppkopplad globaliserad värld är regional reglering lätt att kringgå för den som vill, påpekar han.

- Att vi får en europeisk lagstiftning betyder inte att tatuerarna kommer att respektera den och börja köpa de rätta produkterna. Via internet kan de köpa vad de vill.

- Så även om vi skulle få en europeisk lagstiftning så kan jag köpa från Kina om jag känner för det.

Nöjda kunder återvänder

På Godwells tatueringsstudio har två timmar passerat. Sarahs tatuering är färdig.

Godwell lägger en plastfilm på benet som ska skydda det nytatuerade området under det närmaste dygnet.

tatuering föreställande animationsfiguren Betty Boop.
Bildtext Två timmar tog det att färdigställa "Betty Boop".
Bild: Jeroen Mortier / Yle

Så vilka är Sarahs första intryck av den nya tatueringen?

- Jag är verkligen glad, det här blev precis som jag önskade.

Hur var upplevelsen?

- Som alltid. Det var smärtsamt men värt det.

När börjar du fokusera på ditt nästa projekt?

- Jag har faktiskt beställt tid hos hans flickvän redan om två dagar, eftersom jag är i Bryssel bara några veckor över sommaren.

Kan tatueringar vara farliga?

  • Tatueringar görs genom att spruta in färgat bläck under huden så att en permanent bild skapas.
  • I dagens läge har 12 procent av EU:s medborgare en tatuering. Mest populära är tatueringarna bland unga.
  • Hälsoriskerna med att använda smutsiga nålar för att spruta in bläck har redan granskats under en längre.
  • Det kan även finnas kemikalierelaterade frågor som måste beaktas framöver.
  • Det finns inte någon specifik EU-omfattande lagstiftning om att reglera tatueringsbläck och permanent makeup
  • Europeiska kemikalieverket granskade i fjol riskerna från vissa ämnen i tatueringsbläck och permanent makeup och kom fram till att en begränsning behövs. EU-kommissionen väntas ta ställning till förslaget år 2019.
  • Om du vill skaffa en ny tatuering bör du i förväg granska tatuerarens kunskaper för att undvika infektioner. Ställ också frågor om vilka tatueringsbläck som används.
  • Tatueraren förutsätts kunna ge dig omfattande information om de bläck som används, inklusive ursprung, samt om möjliga hälsorisker.

Källa: EU:s kemikalieverk ECHA.