Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN fördömer flygattacken mot buss i Jemen - minst 29 barn bland 55 dödsoffer

Från 2018
Uppdaterad 10.08.2018 05:36.
Skadade barn på Röda korsets sjukhus i Saada i norra Jemen
Bildtext Åtminstone 29 barn dödades medan 43 skadades, då saudiarabiska stridsplan angrep en buss full med barn vid ett torg i Saada
Bild: EPA-EFE/HOUTHI MOVEMENT

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer gårdagens saudiarabiska flygattack mot en buss i Jemen som krävde 55 dödsoffer, bland dem minst 29 barn.

Dessutom skadades över 70 människor, bland dem minst 43 barn

Saudiarabien har medgett att det låg bakom flygräderna i rebellkontrollerade Saada i norra Jemen, som ledde till att en buss full med barn träffades av åtminstone en missil.

Saudierna hävdar att målet var en avfyringsramp för missiler och anklagar houthirebellerna för att använda barn som mänskliga sköldar.

Både Röda korset och FN anser att attacken var ett brott mot internationell lag som förbjuder attacker mot civila, men Saudiarabien hävdar att räderna utfördes enligt internationella humanitära lagar.

Groteskt, skamligt, upprörande

― Jan Egeland, norska flyktingrådet

Röda korset säger att bussen träffades då den körde genom ett torg.

- Våra butiker var öppna och kunderna vandrade omkring som vanligt. Alla som dödades var lokalbor, barn och köpmän, säger ögonvittnet Moussa Abdullah som skadades och som nu vårdas på sjukhus.

Åtminstone 29 barn dödades medan 43 skadades, då saudiarabiska stridsplan angrep en buss full med barn vid ett torg i Saada
Bildtext Skadade barn på Röda korsets sjukhus i Saada i norra Jemen
Bild: EPA-EFE/HOUTHI MOVEMENT

Tiotals barn skadades

Internationella Röda Korsets sjukhus i Saada i norra Jemen, säger att man tog in 29 döda barn och att samtliga var under 15 år gamla.

Dessutom skadades åtminstone 71 personer, av vilka de flesta var barn, enligt Röda korset.

Det är fortfarande oklart exakt hur många barn som dödades och hur många flygattacker Saudiarabien utförde i området i går.

- Groteskt, skamligt, upprörande. Ett uppenbart åsidosättande av krigets lagar då en buss full med barn anses vara ett rättmätigt mål, anser det norska flyktingrådets ordförande Jan Egeland som tidigare var chef för FN:s humanitära operationer.

Även världshälsoorganisationen WHO har fördömt attackerna.

- Jag är extremt ledsen för vad som hände i Saada. Attacker mot civila är oacceptabla, säger WHO:s landschef Nevio Zagara.

Alla 55 dödsoffer och 71 skadade i attacken verkar ha varit civila, enligt ögonvittnen
Bildtext Alla 55 dödsoffer och 71 skadade i attacken verkar ha varit civila, enligt ögonvittnen
Bild: EPA-EFE/STRINGER

Knappast trovärdig

Den internationella militärkoalitionen som leds av Saudiarabien säger sig ha bildat en arbetsgrupp som skall utreda vad som hände, men koalitionen är knappast trovärdig då den redan har rentvått sig själv.

- Dagens attack var en legitim militäroperation och den utfördes i enlighet med internationella lagar, säger koalitionen i sitt officiella uttalande.

FN:s generalsekreterare António Guterres kräver däremot "en oberoende och transparent utredning", enligt hans talesman.

USA som stöder den arabiska militärkoalitionen, vill inte ännu fördöma någon part.

- Det förekommer motstridiga uppgifter och vi väntar på en officiell bedömning om vad som egenligen hände, säger en talesman för Vita huset.

Diskussion om artikeln