Åsa von Shoultz om partimätningen: De blås saga lider mot sitt slut
Statsvetaren Åsa von Schoultz kommenterar Yles senaste partimätning som publicerades på fredag.
Hon betonar att många av förändringarna i partimätningen bara är små förskjutningar och att de inte är statistiskt signifikanta. Många förändringar och sänkningar i partistöd beror på naturlig korrigering från tidigare mätningar.
Trots det här menar von Schoultz att mätningar är viktiga eftersom det visar vart vinden blåser och ger information till väljarkåren.
- Vi ska vara försiktiga med att dra för stora slutsatser på basis av små förskjutningar men samtidigt ger de möjlighet att diskutera förändringar i politiken, säger hon.
Många har spekulerat att Blå framtids ställning är hotad. Partiet går neråt och stödet har inte ens lyckats nå 1-procentstrecket.
Åsa von Schoultz är ganska säker på att Blå framtids saga är på väg mot sitt slut.
- Man vet aldrig vad som händer i politiken men jag skulle ändå säga att De blås saga är all. Man har inte lyckats vända opinionen och man har inte lyckats vinna över väljarkåren, säger hon.
Det är inte bara på väljarfronten som Blå framtid får kämpa. Partiet plågas också av interna problem.
- Man har haft problem med avhopp. Många viktiga tunga politiker har hoppat av. Senast var det tidigare talmannen Maria Lohela som uppfattades av många i väljarkåren som en seriös politiker.
Också Kaj Turunen som är en populär politiker hoppade över till Samlingspartiet.
- Det är ett tungt bakslag, säger von Schoultz.
Socialdemokraterna gynnas av regeringens interna problem
Enligt Åsa von Schoultz har det starkaste partiet inte behövt göra särskilt mycket för att befästa sin position. De har bara behövt luta sig tillbaka och dra nytta av regeringens interna svårigheter med vård- och landskapsreformen.
- De har kanske vässat sitt budskap en aning men drar framför allt nytta av regeringens interna svårigheter med vård- och landskapsreformen.
Hur länge SDP och ordförande Antti Rinne kan rida på vad andra gör beror på vad som händer internt i regeringen.
- Har man fortsatta problem med vård- och landskapsreformen så kan det spela SDP i händerna, säger von Schoultz.
Hon misstänker också att SDP inför det kommande valet kommer att börja föra fram tydliga förslag och finslipa sitt budskap.
Hon påpekar ändå att partiet och dess rådande situation kan fällas av ordförande Antti Rinne.
- Han är inte en stark retoriker och får inte bra resultat i förtroendemätningar. Han är inte särskilt populär i väljarnas ögon.
Regeringen bär hundhuvudet
Regeringskoalitionens interna problem präglar mätningsresultaten. Samlingspartiet har tappat sin roll som största parti och Centern har endast en svag uppgång i mätningen.
Enligt Åsa von Schoultz påverkas statsministerpartiet värst av hur koalitionen fört politik.
- I början präglades regeringen av impopulära nedskärningar och nu av problemen man har med processerna. Det drabbar statsministerpartiet värst. Man får bära hundhuvudet för det. Man har kommit med dåligt underbyggda förslag och fått dra tillbaka lagförslag.
Von Schoultz påpekar ändå att Centerns uppgång i mätningen beror på en naturlig korrigering.
Att Samlingspartiet förlorat fotfäste beror på att det kostar att regera, berättar hon. Partiet kan ändå gynnas av en välmående ekonomi.
- Det kostar mindre när ekonomin går bra och det gör den ju onekligen. Det här kan gynna Samlingspartiet som innehar finansministerposten.
Men Samlingspartiet präglas ändå av interna problem och har upplevt betydande avhopp som kan påverka deras ställning.
- Bland annat Hjallis Harkimos avhopp kan ställa till det inför nästa val. Han var stor röstmagnet i Nylands valkrets tillsammans med Alexander Stubb. Ingen av de här röstmagneterna finns nu kvar i partiet och det kan drabba dem när vi närmar oss valdagen, säger von Schoultz.
Nästa regeringsbildning bryter sannolikt inte mot tidigare mönster
Om mätningens siffror håller fast är det Socialdemokraterna som håller i taktpinnen och leder regeringsbildningen efter valet, berättar von Schoultz.
De två största partierna kommer sannolikt att ingå i regeringen om man granskar tidigare mönster.
- SDP och Samlingspartiet försöker känna varandra på pulsen och undviker att irritera varandra. Enligt finskt regeringsbildningsmönster så är det de två stora partierna som ingår i regeringen, säger Åsa von Schoultz.
Hon har svårt att se att traditionen skulle brytas och berättar att vanan har stort inflytande över hur man agerar i såna här situationen.
Yles partimätning: SDP klar etta, De grönas kurva pekar nedåt
SDP tydligt på topp inför den politiska hösten.