Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Färre beväringar ute på krogen - idrottar hellre på brigadområdet

Från 2018
Gymmet i idrottshuset i Nylands brigad är populärt året om.
Bildtext Mera idrott och mindre öl. Gymet i Nylands brigads idrottshus förnyades 2016.
Bild: Josua Sundqvist/Försvarsmakten

Vad gör beväringarna vid Nylands brigad på sin fritid? De flesta spenderar hellre sin kvällsfritid inne på kasernområdet än ute på krogen. Under de tre lediga timmarna idrottar man och umgås med stugkompisarna.

Utanför porten till Nylands brigad en somrig onsdagskväll, strax efter klockan sex, kan man se ett fåtal klungor av beväringar stega ut från brigadområdet. De flesta är på väg till parkeringsplatsen för att hoppa in i bilen och köra in till Ekenäs centrum, främst för att ta sig en öl på krogen.

Två olika bilar som levererar pizza kör ner till brigadporten. De lämnar av sina pizzakartonger och vänder sedan om med fart.

Alexander Lassfolk är beväring vid Nylands brigad.
Bildtext Alexander Lassfolk ryckte in i Nylands brigad för en dryg månad sedan.
Bild: Sofia Kajander / Yle

Alexander Lassfolk, hemma ”från Vasa och från Närpes”, är en av rekryterna som varit i armén i en dryg månad. Han stiger fram som talesperson för en grupp andra rekryter som vandrar mot parkeringen.

- Jag far inte ofta på kvällsare. I så fall är det nog för att dricka en eller max två öl, säger han.

Vad tycker du om Ekenäs och fritidsutbudet här?

- Jag känner inte till Ekenäs så bra, men nog tycker jag det finns möjligheter att göra saker som man vill göra. Om jag får möjligheten att lämna området oftare så ska jag utforska mera. Men jag har ingen bil, så inte börjar man gå heller.

Bra för hälsan att ta det lugnt

Lassfolk säger att man får kvällspermission nästan varje dag, så länge man uppför sig väl. Kvällsfritiden äger rum mellan klockan 18 och 21. Lassfolk brukar inte lämna brigadområdet så ofta om kvällarna.

- Vissa dagar är det tungt då man har marscherat, så man vill ju ta det lugnt också. Det är bra för hälsan, konstaterar han.

Tobias Brinkén från Houtskär har varit i Drakan sedan januari.

- Om jag lämnar brigadområdet så är det för att äta någonting. Oftast brukar jag ändå stanna inne på området. Där finns det mera att göra, säger han.

Han berättar om aktiviteterna i brigadens idrottshus. Där finns det innebandy, simning och en konditionssal. Det ordnas olika aktiviteter varje dag bara man orkar anmäla sig. Brinkén är nöjd med de alternativ som erbjuds.

Nylands brigads nya gym invigdes 18 april 2016.
Bildtext Det är viktigt att ha en bra kondition i militären.
Bild: Yle/Marica Hildén

- De flesta blir inne på området, men alla rör nog på sig. Fysisk kondition är det som krävs här i militären, avslutar han.

Strömmen av beväringar börjar sina, men en sista skock stannar upp för att bli intervjuade.

- Förutom att springa och gymma kan man också spela discgolf. Eller så kan man beställa pizza till beväringskommitténs lokal, säger en rekryt.

De berättar att de har möjlighet att påverka utbudet av aktiviteter genom att lämna in förslag i en feedback-låda. Som färska rekryter har de ännu inte kommit på några särskilda önskemål.

Gitarrer och spelkonsoler

Inne på brigadområdet finns beväringskommittén ”Bevkoms” klubbhus. På insidan ser det ut som en typisk ungdomslokal. Väggarna kantas av soffor, väggmålningar, datorer och spelkonsoler, samt ett par gitarrer. Ett avslappnat utrymme att vistas i helt enkelt.

Beväringskommitténs klubbhus är en plats där beväringarna kan umgås på fritiden.
Bild: Sofia Kajander / Yle

I kontorsutrymmet sitter beväringskommitténs ordförande, undersergeant Järvinen och vice ordförande, jägare Lindén.

Vad kan beväringarna göra på kasernområdet på sin fritid?

- Ett alternativ är att delta i idrottsklubbarna. Inom försvarsmakten har vi ett system, där man får en stämpel för varje gång man deltar i en klubb. När man samlat på sig 15 stämplar får man duglighetspermission, alltså en ledig dag som man kan använda när man vill, berättar Roope Järvinen.

Beväringskommittén vid Nylands brigad, samt beväringarna Roope Järvinen och Jakob Lindén.
Bildtext Nylands brigads beväringskommitté har i uppgift att stöda beväringar med civila ärenden, exempelvis arbets- och studiefrågor, och att organisera olika tjänster, som till exempel fritidsaktiviteter. Kommittén ska se till att beväringarna njuter av sin beväringstid i Dragsvik. På bild beväringarna Roope Järvinen och Jakob Lindén.
Bild: Sofia Kajander / Yle

- Permissionsdagarna är guld värda här i militären, fortsätter han.

Brukar beväringar lämna området och gå ut på stan?

- De flesta blir nog här. Jag tror att det är färre och färre som går ut på stan till krogen, utan istället blir de här och idrottar med innebandy eller på gym, svarar Jakob Lindén.

De som bara vill ta det lugnt på kvällarna kan besöka beväringskommitténs fritidshus.

- Här finns spelkonsoler, TV och så vidare. Man kan se på fotboll här eller spela FIFA eller vad man nu vill spela för konsolspel. Vi har ganska många spel, säger Järvinen.

- Sen kan man också köpa pizza eller kebab hit. Det får man äta här, till skillnad från på enheterna och Soldathemmet, säger han.

Beväringskommitténs klubbhus är en plats där beväringarna kan umgås på fritiden.
Bild: Sofia Kajander / Yle

Beväringskommittén ordnar även kurser för beväringarna under kvällsfritiden. Till exempel jakt- och ordningsmannakurserna har varit väldigt populära.

Inga livade onsdagar på krogen längre

Den långa kvällspermissionen som var på onsdagar fram till klockan 24 upphörde 2005. Tystnad råder nu i kasernerna klockan 22-06 så att beväringarna varje natt ska få möjlighet till 8 timmars sömn.

Kvällspermission har beväringarna i regel varje kväll klockan 18 till 21. Det är även vanligt med övningar och utbildningar istället för kvällsfritid. Programmet görs enhetsvis, vilket innebär att det varierar när beväringarna har fritid.

På Nylands brigad finns en frisbeegolf bana som är populär under den snöfria delen av året.
Bildtext Idrottsklubbarna har olika grenar, till exempel fotboll, innebandy och discgolf. Fritidsutbudet har utformats enligt beväringarnas önskemål
Bild: Josua Sundqvist/Försvarsmakten

Förr var det under onsdagskvällarna som det inte gick att undgå grönklädda unga män och kvinnor om man rörde sig i stadskärnan. Beväringarna fortsätter ändå att vara livsviktiga för stadens krögare.

- De kommer ju oftast ut i mindre enheter än förr. Så det är ett eller två kompanier som kommer ut lite fördelat på alla dagar i veckan, berättar Veera Holmström som är krögare i Ekenäs.

Hon berättar att det är inte som förr då alla fick komma ut på onsdag och stannade ända till midnatt, utan nu ska de vara inne före klockan nio.

- Vi hinner faktiskt betjäna dem bättre nu, så för vår del är det lättare nu, säger hon.

Restaurangägare utanför restaurang.
Bildtext Veera Holmström har sett hur strömmen av beväringar som besöker krogen blivit jämnare över veckodagarna.
Bild: yle/Nicole Hjelt

I början av juli rycker de nya rekryterna in. Rekryterna sitter fast hela juli innan de får komma ut berättar Holmström, vilket inverkar på kundströmmen.

- Men nu i augusti har de nya börjat komma ut på stan igen. Visst finns det sådana månader då de inte syns till så mycket, säger Holmström. De går kanske bara till matbutiken och sedan in på området igen.

Roligt att gå ut i början

Roope Järvinen tror att krogbesöken hör till rekryternas första månader. Han ”från den äldre kontingenten” stannar själv hellre inne på området.

- Det är under tre timmar man får vara ute, vilket är ganska kort tid. Därför tror jag att färre och färre lämnar brigadområdet, säger Järvinen.

- Det är ganska trevligt att vara här på brigaden. Man umgås med sina stugkompisar och håller på med olika sporter varje dag. Det är kanske mera varierande här på brigaden än att gå ut på stan, säger Järvinen.

Diskussion om artikeln