Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rekordsommar för Sverigebåtarna – oklart om det soliga vädret hjälpt till: ”Främst andelen asiatiska resenärer som ökat”

Från 2018
De sista solstrålarna lyser på Viking Grace en sen sommarnatt i skärgården, med lila-gul-blå himmel.
Bildtext Viking Grace.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Såväl Viking Line, Tallink Silja som Finnlines säger att juli var en rekordlyckad månad med tanke på passagerarvolymen. Hur mycket värmeböljan hjälpte försäljningen ute på soldäcken vill rederierna inte uppge – men åtminstone orsakade den inte flera störningar.

Alla tiders passagerarrekord. För både Tallink Silja och Finnlines ledde färjtrafiken över till Sverige, Tyskland och Estland i juli till riktigt ordentligt med klirr i kassan.

Rederierna vill ändå inte gå in på exakta siffror och är också försiktiga med att tacka det soliga vädret för framgången.

– Då vädret är bra, så reser man eftersom vädret är bra dit man ska, men samtidigt så brukar dåligt sommarväder leda till att folk vill bort från sommarstugan. I år har främst andelen asiatiska resenärer ökat, säger kommunikationsdirektör Marika Nöjd på Tallink Silja, som inte heller vill gå in på närmare försäljningssiffror.

– Passagerare har vi haft tillräckligt av åtminstone, men det har vi förvisso varje sommar. Det är ändå fråga om vår högsäsong. Juli var en rekordmånad ur det här perspektivet. Vi hade fler passagerare än någonsin tidigare för sjätte året i rad, berättar hon.

M/S Baltic Princess åker förbi Runsala folkpark på väg från Åbo till Stockholm.
Bildtext Baltic Princess.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Finnlines lade i sin tur in ett nytt fartyg på rutten Nådendal-Kapellskär i januari. Satsningen bar frukt direkt.

– Det är klart att ett nytt fartyg alltid lockar plus att det är ett attraktivare och mer passagerarorienterat fartyg i jämförelse med våra andra båtar, förklarar Staffan Herlin, kommersiell direktör på Finnlines och fortsätter:

– Såklart har vi slagit på trumman också. Konceptet har hittills varit mycket fraktdrivet, vilket det fortfarande är, men vi har slagit på det här passagerarkonceptet som vi har börjat sälja mera aktivt i och med att vi har större kapacitet. En bättre och attraktivare produkt, helt enkelt.

Viking Line blev utan alla tiders rekord på grund av teknikstrul och fotbolls-VM

Viking Line rapporterade för knappa två veckor sedan att totalt 951 010 passagerare åkt med rederiets färjor under juli 2018. Passagerarmängden är den nästhögsta någonsin. Endast juli 2015 åkte fler personer med Viking Lines färjor.

Rekordet kunde ha rykt i år om inte Grace stött på problem i början av månaden.

– Det störde kortruttstrafiken mellan Åbo och Mariehamn (morgonavgång med Amorella och tillbaka till Åbo med Grace). Men den hämtade sig väl mot slutet av månaden, vilket sammanföll med det varma vädret. De här så kallade picknick-kryssningarna från Åbo till Mariehamn och tillbaka är väldigt tacksamma, summerar Viking Lines vd Jan Hanses.

Har de här picknick-kryssningarna då varit mer populära än tidigare år?

– Som sagt så stördes de i början av månaden och så måste vi väl acceptera att vi konkurrerade med fotbolls-VM i Ryssland. Men mot slutet av månaden så når vi de volymer som vi ska nå.

"Roligare att sitta ute då solen skiner"

Hanses sticker inte heller under stol med att det varma vädret nog hjälpt dem på traven.

– Försäljningssiffrorna vill jag inte i nuläget tala om, men gällande passagerarvolymerna kan vi se att de har ökat just från och med veckorna då det varma vädret slog in. Det betyder ju att folk tycker om att sitta på däck. Det har vi märkt både på båtarna från Åbo och mellan Helsingfors och Tallinn, där folk vill sitta och njuta på akterdäck, säger Hanses.

Tallink Silja vill inte heller gå in på försäljningssiffrorna ombord, medan Staffan Herlin från Finnlines skriver under Hanses analys.

– Nog märker vi ju det att det är roligare att sitta ute då solen skiner och det smakar kanske bättre, men i och med att volymen är ganska liten och vår försäljning ombord allt som allt är ganska anspråkslös, så är det inte hemskt stora summor vi snackar om, säger han.

M/s Finnswan.
Bildtext Finnswan, som trafikerar mellan Nådendal och Kapellskär.
Bild: Finnlines

Sommaren traditionellt lugn ombord

Då alkoholkonsumtionen ombord ökar finns det alltid farhågor för att det kan leda till störningar ombord. Men det stämmer inte alls, säger alla tre.

– Nej inte alls. Sommaren är traditionellt väldigt lugn. Det är många barnfamiljer ombord och resenärer som njuter av sin semester på gott humör, säger Marika Nöjd.

– Om vi nu jämför med våra konkurrenter, så för det första så kör vi ju med ganska små volymer och samtidigt är vår segmentering mer familjeinriktad. Vi har inte de här stora ungdomsmassorna som festar häftigt. Vi ser inte sådant, påpekar i sin tur Staffan Herlin.

Diskussion om artikeln