Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rykte: Aktia säljer sin bankverksamhet – Styrelseordföranden: ”Oma Säästöpankki kommer ut med någonting på måndagen men jag är fel person att kommentera"

Från 2018
Uppdaterad 16.08.2018 16:39.
Aktias kontor vid Mannerheimvägen i Helsingfors.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Olika medier har i dag citerat en kolumn som spekulerar att sparbanken Oma Säästöpankki på måndagen skulle meddela om ett köp av Aktias dagliga bankverksamhet.

En kolumn i Talouselämä har satt igång rykten om att Aktia skulle sälja sin dagliga bankverksamhet till banken Oma Säästöpankki.

Enligt kolumnisten Merja Saarinen skulle Aktias bankverksamhet vara till salu. Orsaken skulle vara att Aktia vill koncentrera sig på förmögenhetsförvaltning.

Hon hänvisar också till att Aktias tidigare verkställande direktör Martin Backman tvingades avgå mycket plötsligt i mars.

Merja Saarinen spekulerar att avskedandet kan ha bottnat i att Backman och styrelsen skulle ha haft olika visioner om bankverksamhetens framtid.

Aktia utnämnde tidigare i veckan Mikko Ayub till ny vd. Han tillträder sin tjänst i början av oktober.

Oma Säästöpankki pekas ut som köpare

Som köparkandidat lyfter Saarinen fram sparbanken Oma Säästöpankki som i juni annullerade en pressinformation i sista minuten. Enligt uppgifter hade banken då planer att börslista sig.

Nu hänvisar Saarinen till att Oma Säästöpankki igen har sammankallat till en pressinformation på måndagen och utlovar ”sällsynta nyheter från bankbranschen”.

Svenska Yle har nått både Oma Säästöpankki och Aktias styrelseordförande Lasse Svens.

Lasse Svens / hallityksenpuheenjohtaja / Aktia mannerheimintie 06.08.2018
Bild: Jouni Immonen / Yle

På frågan om Aktia kan kommentera ryktena om en försäljning av bankverksamheten på något som helst sätt svarar Lasse Svens:

- Egentligen inte. Det är ju rykten och jag kan överhuvudtaget inte kommentera dem.

På frågan om han inte heller dementerar ryktena svarar han:

- Jag kommenterar som sagt det inte överhuvudtaget. Jag har förstått att sparbanken (Oma Säästöpankki, red.anm.) kommer ut med någonting på måndagen men jag vet ju … Jag är fel person att kommentera det.

Oma Säästöpankkis informatör meddelar att de inte heller kan kommentera ryktena på något som helst sätt och hänvisar till att banken kommer att skicka ut ett börsmeddelande på måndag morgon och hålla sin presskonferens några timmar senare.

Bra affär för båda

Enligt Merja Saarinens analys skulle affären gagna båda bankerna.

Oma Säästöpankki är en regional bank som har utökat sitt kontorsnät i rask takt. Genom att köpa Aktias kontor skulle banken stärka sin position i huvudstadsregionen och förbättra sina chanser att gå in på börsen.

Aktia skulle kunna koncentrera sig på förmögenhetsförvaltning som är mera lönsamt än bankverksamheten.

För Aktia skulle en avyttring av den dagliga bankverksamheten vara en stor förändring. Å andra sidan kräver förändringarna i bankbranschen stora investeringar av dem som vill hänga med i utvecklingen.

Aktias sparbanksverksamhet har korrigerats till Aktias dagliga bankverksamhet 16.8 kl 16.35

Diskussion om artikeln