Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Flera rivaler röker, men Kristiina Mäkelä skivade bort vinterns stresskilon utan tobak

Från 2018
Kristiina Mäkelä hoppar tresteg.
Bildtext Kristiina Mäkelä redo för rekordlängder.
Bild: Lehtikuva

Efter en jobbig vinter är Kristiina Mäkelä i sitt livs form och redo att ta upp kampen om EM-medalj. Hon har tappat åtta kilogram sedan vintern, men inte tagit till en del kollegers vikthanteringsredskap: tobak.

I kväll promenerar Kristiina Mäkelä in på Berlins olympiastadion som en av många medaljkandidater i damernas tresteg. Men vägen fram har inte direkt varit spikrak. Långt ifrån.

Mäkelä avslutade samarbetet med tränaren Suren Ghazaryan efter ett träningsläger på Teneriffa i januari efter ”stora meningsskiljaktigheter" i träningsupplägget.

I mars fick hon in Tuomas Sallinen som tränare och situationen lugnade ner sig, men i maj skapade Mäkelä igen stora rubriker i Friidrottsfinland.

7-8 kg tyngre i vintras

Hon kritiserade i skarpa ordalag friidrottsförbundet (SUL) för att i dagsläget sakna kapaciteten att producera medaljidrottare. Bland annat menade hon att framför allt unga idrottare inte får tillräckligt mycket stöd.

Mäkelä ville se SUL som en informationsbank kring till exempel skador, fysioterapeuter och läkare, samt kost och hälsa. Mäkelä upplever att hon själv ensam varit tvungen att bygga upp ett fungerande team runtomkring sig, utan hjälp från förbundet.

Kristiina Mäkelä.
Bild: All Over Press

I samband med vinterns och vårens tränarfrågetecken hade hon behövt mer stöd, men fick göra det mesta själv. Det ledde till en hel del stress, vilket syntes.

– Min vikt varierar, precis som den gör hos många andra kvinnor. När man har kontinuerlig stress är allting svårare, också att hålla vikten på normal nivå, sade Mäkelä till Ilta-Sanomat för några veckor sedan.

Mäkelä väger nu 7-8 kilogram mindre än som mest i vintras. Nu är livet i balans och Kristiina Mäkelä i bättre form än någonsin förr.

”Torra kvinnor på arenan”

Mäkelä har ändå inte tytt sig till en vikthanteringsmetod som en del konkurrenter använder sig av. Nämligen tobak. Det smakar illa och skadar hälsan, säger Mäkelä, som tävlar mot flera rökare.

– Till exempel bland dem som hoppat över kvalgränsen i dag finns det dom som röker. Det vet jag. Jag har sett det själv utanför idrottsplanerna, berättade Mäkelä efter kvalet.

– De använder tobaken för att kontrollera vikten. Det finns nog torra kvinnor på arenan. När man tar bort aptiten med något annat än mat, så märks det på kroppen.

Kristiina Mäkelä hoppar tresteg.
Bild: EPA / Franch Robichon

Idrottsläkaren Tapio Kallio köper inte förklaringen med tobak som ”bantningsmedel”. Med den enorma energiförbrukningen idrottare har är det osannolikt att man skulle äta för mycket, menar han.

– Vikthantering är en dålig och helt onödig bortförklaring. Det handlar om ett beroende som de här idrottarna motiverar med vikthantering, säger Kallio till Yle Urheilu.

Enligt Kallio var rökning bland idrottare vanligare tidigare. Hälsoriskerna är de samma för alla, men de direkta idrottsliga nackdelarna hänger delvis ihop med grenen.

– Avigsidorna är på kort sikt små i grenar där man inte använder lungorna så mycket. Uthållighetsgrenar är sedan en annan femma, konstaterar läkaren.

Damernas trestegsfinal i friidrotts-EM i Berlin startar klockan 21.07 i kväll.

Diskussion om artikeln