Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv idag: Långdistansen i orienterings-VM kan bli en riktigt lång plåga för löparna

Från 2018
Uppdaterad 11.08.2018 15:50.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i orientering, herrarnas långdistans (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

När orienterings-VM avslutas på lördag med långdistanserna så kan det ordagrant bli en lång och tung tävling. Terrängen i Lettland har visat sig svår. Nu utlovas dessutom mera kuperad terräng och värmebölja. Förhållandena kan bjuda på överraskningar i resultaten.

Terrängen i Sigulda har visat sig vara knepig och svårorienterad. På långdistansen förväntas svårighetsgraden ytterligare höjas. Det här kan passa de finska orienterarna som på förhand inte hör till de stora favoriterna. Med en stabil insats kan man finna sig överraskande högt i slutresultaten.

Teini som ledarstjärnan för de finska damerna

Marika Teini som redan knipit en medalj i årets VM hör till de damer som har chans till medalj även på långdistansen. Lyckas Teini göra en likadan insats som på medeldistansen är hon till och med och kämpar om segern. Men även Sofia Haajanen och VM-debutanten Anna Haataja kan med säker orientering knipa fina placeringar.

Tidigare tävlingar har visat att farten i skogen inte varit den viktigaste faktorn. Med smarta vägval har det gått att vinna mycket tid. Även på långdistansen kommer det säkerligen att finnas rikligt med vägvalsmöjligheter.

Portins insats i stafetten hoppingivande

Herrarnas bana mäter 16 kilometer och innehåller 600 meter stigning. I den lettiska snårskogen kommer det att bli en brutal tävling. För herrarna gäller det att spara på krafterna i början för då kan det finnas tid att vinna mot slutet då det garanterat kommer att finnas utmanande stigningar att erövra.

Fredric Portin och Miikka Kirmula stod för fina insatser i stafetten. På långdistansen kan likadana prestationer bära långt. Finlands tredje representant på långdistansen, Elias Kuukka gör sin första VM-start. Kuukka får bokstavligen stiga rakt in i hetluften, för varmt och fuktigt väder utlovas för hela morgondagen.

Långdistans damer kl. 13.30 TV2
Långdistans herrar kl. 16.00 TV2

Diskussion om artikeln