Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vilken gutt! 17-årig norrman Europamästare efter stor uppvisning: ”Det är galenskap!”

Från 2018
Jakob Ingebrigtsen firar, EM 2018.
Bild: EPA-EFE / Felipe Trueba

Jakob Ingebrigtsen bjöd på en otrolig show i EM-finalen på 1500 meter i Berlin. 17-åringen var i en klass för sig och gör nu bröderna sällskap i skaran av Europamästare på distansen.

– Det är helt löjligt att han vinner, han är fan i mig 17 år gammal! Han leder i 600 meter och springer bara rätt ifrån alla. Det är galenskap, utropar tränarpappan Gjert Ingebrigtsen i NRK:s sändning.

Att en Ingebrigtsen skulle vinna herrarnas 1500 meter var väntat. Men alla trodde på mellanbrodern Filip, 25, Europaettan och den regerande mästaren.

Eller kanske kunde storebror Henrik, 27, med tre EM-medaljer på sträckan att falla tillbaka på, göra ännu ett taktiskt fulländat lopp och besegra alla.

Men nej. Det var istället den yngsta av dem, 17-åriga Jakob, som fullständigt lekte med sina motståndare i EM-finalen och blev samtidigt den första Europamästaren i friidrott född på 2000-talet. Jakob Ingebrigtsen kom till världen den 19 september 2000 och blir därmed myndig om en dryg månad.

”Skulle inte vara möjligt”

Ingebrigtsens trio gick in med förhandspress i finalen. Det talades till och med om tre, åtminstone två medaljer. Det blev ”bara” en.

Alla tre låg långt bak inledningsvis men avancerade upp i täten med två varv kvar. Så småningom fick alla släppa när Jakob skruvade upp tempot.

Loppets yngling drog upp en ordentlig lucka bakåt och kunde kontrollerat korsa mållinjen som etta, även om polacken Marcin Lewandowski till slut kom fyra hundradelar ifrån.

Jakob Ingebrigtsen korsar mållinjen som Europamästare.
Bild: EPA-EFE / Srdjan Suki

Mästaren kunde inte förstå vad som hänt. När han såg siffran 1 på en ljustavla trodde han först att han räknat fel och att det ännu återstod ett varv att löpa.

Men så småningom insåg han vad han ställt till med – och då bröt jublet ut.

– Jag förstod inte vad som hände. Det var ingen som närmade sig bakifrån. Det var märkligt att jag var så ensam. Det här skulle inte vara möjligt, säger Jakob.

Ny chans på 5000 meter

Detta var det första mästerskapet där bröderna Ingebrigtsen löper tillsammans. Och nu är alla tre Europamästare på 1500 meter.

– Det var på sätt och vis min tur! Det var kanske på 5000 meter jag tänkte jag skulle kunna hävda mig bäst, så nu får vi bara vänta på den.

Hela trion deltar också på 5000 meter på lördag. På den distansen är Henrik statistiketta och även de yngre bröderna har alla chanser till en framskjuten placering.

Henrik, Jakob och Filip Ingebrigtsen jublar.
Bild: imago/Camera 4/All Over Press

Henrik slutade fyra i kvällens final, 25 hundradelar bakom bronsmannen Jake Wightman från Storbritannien. Förhandsfavoriten Filip kunde inte svara på brödernas tempo på slutet och korsade mållinjen som tolva.

– Jag var dessvärre inte tillräckligt bra i dag. Muskulaturen styvnade, sade Filip till NRK efteråt, medan Henrik i högre grad kunde glädja sig över familjeguldet.

– Jakob slutar aldrig att imponera. Taktiken var som gjord för att Jakob skulle vinna. Det är sjukt att han blir Europamästare som 17-åring. Jag klarade det inte förrän jag var 21.

Källor: NRKoch VG.

Diskussion om artikeln