Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kemikaliejätten Monsanto tvingas betala 289 miljoner dollar i skadestånd - "Det är dags för Monsanto att prioritera konsumenternas hälsa"

Från 2018
Uppdaterad 11.08.2018 13:32.
Glyfosat finns i många konsumentprodukter.
Bildtext Glyfosat finns i många konsumentprodukter, bland annat ogräsmedlet Roundup.
Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Kemikaliejätten Monsanto har i ett domstolsbeslut beordrats betala 289 miljoner dollar (253 miljoner euro) till en man som hävdar att deras glyfosathaltiga bekämpningsmedel gett honom cancer.

Det här är det första fallet i sitt slag. I Kalifornien drog en jury slutsatsen att Monsanto visste att bekämpningsmedlet Roundup är farligt men valde att inte varna konsumenterna.

Det tog tre dagar för juryn att fatta sitt beslut. Monsanto, som ägs av Bayer, står inför mer än 5 000 liknande fall i USA.

Monsanto uppger att de kommer att överklaga domen.

- Dagens beslut ändrar inte på faktumet att mer än 800 studier stöder faktumet att glyfosat inte orsakar cancer och att det inte orsakade herr Johnsons cancer, säger företaget.

Dewayne Johnson arbetade som trädgårdsmästare på en skola i Kalifornien och använde sig av det glyfosatbaserade bekämpningsmedlet Roundup 30 gånger per år.

Johnson har diagnosticerats med en svår form av Non-Hodgkins lymfom. Enligt hans läkare kommer han inte att leva i mer än två år till.

Bara början

Dewayne Johnsons advokat Brent Wisner uppger att juryns beslut visar att bevisen mot produkten är "överväldigande".

- Det är enkelt att vinna när man har rätt, säger han.

Han förutspår att det här bara är början. Domen kommer att svida för Monsanto.

- Det är dags för Monsanto att prioritera konsumenternas hälsa över sina vinster.

Enligt honom fick juryn ta del av interna dokument som bevisar att Monsanto vetat om glyfosatets skadliga effekter i tiotals år.

Glyfosat är världens mest använda ogräsmedel och vetenskapen kring dess faror är långt från slutdebatterad. Medlet har använts av odlare i över 40 år.

Världshälsoorganisationen WHO har bedömt att glyfosat kan vara cancerframkallande för människor.

I mars beslöt ändå EU:s kemikaliemyndighet ECHA att glyfosat inte ska klassificeras som ett cancerframkallande ämne.

Också EU:s livsmedelsmyndighet EFSA har slagit fast att glyfosat troligen inte är cancerframkallande för människor.

I Finland har Konsumentförbundet krävt att användningen av glyfosat helt förbjuds, eller kraftigt begränsas.

I USA har vissa demokrater krävt att justitieministeriet ska utreda eventuellt samarbete mellan regeringsarbetare och Monsanto.

Jämförs med rättegångarna mot tobaksindustrin

I Europa har striden mot glyfosat rasat i flera år. I fjol godkände EU i en röstning att glyfosat får säljas inom EU-området åtminstone fram till slutet av 2022.

Bland annat Frankrike och president Emmanuel Macron har kraftigt motsatt sig användningen av glyfosat.

En del EU-parlamentariker har enligt ett pressmeddelande från EU-parlamentet frågat sig om EU använt sig av trovärdiga studier i sin bedömning.

Misstankar har väckts i samband med läckta e-postmeddelanden från Monsanto.

Den vetenskapliga bedömningen av glyfosat kan ha påverkats av företaget, skrev EU-parlamentet i ett pressmeddelande den 11 oktober i fjol.

För ABC jämför Dewayne Johnsons advokat rättegången med rättegångarna mot tobaksindustrin.

- Det här är exakt som rättegångarna mot tobaksindustrin. I 40 år har Monsanto följt tobaksindustrins spelbok. De har spökskrivit och köpt vetenskap, utnyttjat olika pr-taktiker och lagliga strategier för att förvirra människor kring vetenskapen.

Monsantos vice-vd Scott Partridge anser att det här är ett orättvist argument.

- Det är inte alls en rättvis analys. Vi vet att tobak orsakar cancer. Glyfosat gör inte det. Det är fullständigt säkert att använda glyfosat och det har vi vetat i fyra årtionden. Jag vet inte hur de fick det här om bakfoten, men det gjorde de.

Källor: Reuters, BBC, ABC

Artikeln har uppdaterats. Formuleringen "över 250 miljoner" i rubriken korrigerades kl. 13.32 till "289 miljoner dollar". Samtidigt ändrades formuleringen "betala 253 miljoner i skadestånd till en man" i sammanfattningen och i första stycket till "betala 289 miljoner dollar (253 miljoner euro) till en man"

Diskussion om artikeln