Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En av Finlands varmaste sjöar finns i Korsnäs - Hinjärv träsk är en stor men grund sjö

Från 2018
Uppdaterad 12.08.2018 15:09.
Hinjärv träsk.
Bild: YLE/Jarkko Heikkinen

Österbotten är känt för sina åar och älvar, men vid kusten finns också sjöar. Den största naturliga sjön är Hinjärv träsk på gränsen mellan Korsnäs och Närpes.

Vid Hinjärv träsk strand har Jukka Saartenoja bott i drygt 20 år. Han är en aktiv fritidsfiskare som beundrar sjön men bekymrar sig över den låga vattennivån. Sjön är i medeltal en och en halv meter djup.

- Det här skulle vara alldeles utmärkta fiskevatten om det bara fanns mera vatten här året runt. Det skulle räcka med en halv meter vatten till. Då skulle hobbyfiskare hitta hit och också professionellt fiske skulle vara möjligt.

Jukka Saartenoja
Bildtext Jukka Saartenoja
Bild: YLE/Merja Siirilä

I Hinjärv nappar traditionella fiskar som gädda, lake, abborre och gös. Vattendraget har kontakt med havet via Harrström å.

Sjön har under åren eutrofierats och blågröna alger har blivit en vanlig syn om somrarna. Ändå charmar sjön sina besökare.

Ett av Finlands varmaste vattendrag

Det är inte bara den låga vattennivån som är till skada för fisken. På somrarna kan sjön vara den varmaste i Finland. Sommaren 2014 steg ytvattnets temperatur till 25,6 grader.

- Fiskarna tycker inte om så varmt vatten.

NTM-centralen i Österbotten mäter sjöarnas temperatur automatiskt varje morgon klockan åtta.

Förutom i Hinjärv träsk finns en mätpunkt i Lappajärvi. Den sjön bildades vid ett meteoritnedslag och är den största sjön i Södra Österbotten. De här två sjöarna har valts ut som mätpunkter på grund av sin storlek och sina särdrag.

Båt vid Hinjärv träsk.
Bild: YLE/Merja Siirilä

- Hinjärv träsk är en typisk grund skogssjö med brunt vatten som vi har här i kusttrakten, säger Hans-Göran Lax, specialforskare på NTM-centralen i Södra Österbotten.

Tidigare har också sjöns kemikaliska egenskaper undersökts, men det slutade man med för drygt tio år sedan på grund av ekonomiska skäl.

Förutom det varma vattnet är det grunda vattnet en utmaning för fiskarna i sjön. Vattnet fryser nästan ända till bottnen och det leder till syrebrist.

Paradis för fåglar

En varm sommardag visar sig Hinjärvi träsk från sin bästa sida. Sländorna flyger och gässen hörs från öarna längre bort. Det grunda vattnet och den rikliga vegetationen lockar fåglar.

- Alla Finlands jaktbara fåglar finns här. Och det kommer många fåglar. På höstarna är gässen så många att de är en olägenhet. Jägare kommer ända från Seinäjokitrakten, säger Saartenoja.

Hinjärv träsk.
Bild: YLE/Merja Siirilä

Också många ovanliga fågelarter besöker och häckar vid sjön.

- Svarthakedopping till och med häckar här.

Häckningen sker på sjöns många öar och skär. Den största ön är Storö, som är åtta hektar stor. Enligt fågelföreningen Merenkurkun lintutieteellisen yhdistys jagar fiskgjuse, havsörn, brun kärrhök och hök i sjön.

Problem att höja vattenytan

I Finland klassar man en sjö som grund om medeldjupet är under tre meter. Hinjärv har reglerats sedan 1967. Sjöns yta sänks för att man ska kunna sänka översvämningstoppar i åar, uppger Marko Järvinen som är enhetschef vid Finlands miljöcentral.

- Regleringen är rätt stark, kanske lite för effektiv då vattenytan är lägre än normalt, säger Saartenoja.

Men att höja vattenytan skulle betyda andra sorts problem.

- Höjer man vattnet en halv meter då stränderna är så här låga så försvinner fåglarnas häckningsplatser. Öarna där fåglarna häckar skulle täckas med vatten, säger Saartenoja.

Artikeln har skrivits av Merja Siirilä på Yle Pohjanmaa och översatts och bearbetats av Anna Ruda och Ida-Maria Björkqvist på Yle Österbotten.

Diskussion om artikeln