Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spekulanter stämmer Elon Musk efter tweet om Teslas framtid

Från 2018
Elon Musk.
Bildtext Elon Musk i Australien den 29 September 2017
Bild: AAP Image

Elbilstillverkaren Tesla och bolagets vd Elon Musk har stämts av placerare som beskyller vd:n och bolaget för att ha försökt komma åt personer som satsat pengar på att Teslas aktiekurs ska sjunka.

Två stämningsansökningar lämnades in tre dagar efter att Musk på Twitter meddelat att han överväger att avnotera börsbolaget Tesla.

Musk hävdade i tweeten att finansieringen är säkrad, men han har inte lagt fram några bevis för att så är fallet. De som stämt honom har inte heller lagt fram bevis för att Musk ljugit.

Tweeten höjde Tesla aktiekurs med som bäst 13 procent, vilket ledde till förluster för många spekulanter som satsat på att kursen ska sjunka.

I ena stämningsansökan hävdas att Musks tweet var missvisande och att tweeten och det att biltillverkaren inte korrigerade Musks påståenden utgjorde en attack mot spekulanter som satsat pengar på en kursnedgång.

Teslabilar utanför bolagets huvudkontor i Palo Alto i Kalifornien
Bildtext Teslabilar utanför bolagets huvudkontor i Palo Alto i Kalifornien år 2015.
Bild: EPA/JOHN G. MABANGLO

Spekulanterna lånar aktier från en institution för att genast sälja dem i förhoppningen att kursen ska sjunka. När kursen har sjunkit köper spekulanterna tillbaka aktierna till ett billigare pris och gör på så sätt vinst.

Musk har en längre tid varit irriterad på den här typen av spekulanter, som också kallas för blankar, och har kritiserat dem på Twitter.

Redan innan stämningsansökningarna lämnades in rapporterade bland annat BBC att Musk kommer att få problem om pengarna för en avnotering av Tesla inte finns.

Den amerikanska finansinspektionen rapporteras utreda Musks affärer. Anonyma källor uppger enligt Bloomberg att finansinspektionen granskar Musks tweet och Teslas meddelanden om bland annat produktions- och försäljningsmål.

Källor: Reuters, Bloomberg, di.se

Elon Musk, miljardären som leder rymdbolaget SpaceX och elbilstiillverkaren Tesla.

Musk vill köpa ut Tesla från börsen - oklart om utspelet lyckas

Det kostar tiotals miljarder dollar att genomföra affären.

Diskussion om artikeln