Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter stenhårda kritiken: Meraf Bahta står över halvmilen – ”Beror på pressen hon upplevt”

Från 2018
Meraf Bahta.
Bildtext Meraf Bahta.
Bild: imago/IBL/All Over Press

Den svenska långdistanslöparen Meraf Bahta kommer inte att tävla i damernas 5000-meterslopp på söndagen, meddelar det svenska friidrottsförbundet. Bahta utreds som bäst för dopningsbrott efter missar i sin vistelserapportering.

På onsdagen tog Bahta EM-brons på 10 000 meter. Men frågar man experterna borde hon aldrig ha fått springa. Ifall Bahta nu fälls av antidopningsmyndigheter blir hon sannolikt av med medaljen.

Bahta utreds nämligen som bäst för dopningsbrott efter att hon missat tre gånger med sin vistelserapportering i det så kallade ADAMS-systemet. Toppidrottare ska där rapportera var någonstans de finns tillgängliga för dopningstest under en timme varje dygn.

Utredningen inleddes redan före EM och därför kritiserade många det svenska friidrottsförbundets beslut att låta henne tävla över huvudtaget. Pressen blev till slut för stor.

"Det är jobbigt"

– Detta beror på den press hon upplevt av hennes totala situation den senaste tiden, förstärkt av att information om hennes förseelser med rapportering i ADAMS-systemet uppmärksammats i medierna.

– Hon orkar därför inte ställa sig på startlinjen utan väljer i stället att resa hem för att vila. Meraf avböjer att lämna ytterligare kommentarer innan saken är prövad och beslut är fattat, skriver förbundet enligt SVT.

Bahta medgav själv för Yle efter milen att den senaste tiden varit väldigt tung.

– Det har varit jobbigt men jag kämpar. Man måste vara tuff. Det är jobbigt. Jag är ledsen men jag kan inte göra någonting. Jag kan bara kämpa och tänka på mitt lopp, sa Bahta.

Bahta var statistiktrea i Europa på 5000 meter inför EM i Berlin. Finalen på halvmilen går av stapeln på söndag.

Diskussion om artikeln