Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tredje raka VM-guldet på långa distansen för Olav Lundanes – Kirmula bästa finländare på 15:e plats, Portin utanför topp-30

Från 2018
Uppdaterad 11.08.2018 18:35.
Olav Lundanes, EM 2012.
Bildtext Olav Lundanes.
Bild: EPA / All Over Press

Det blev norskt guldjubel i herrarnas långdistanstävling i orienterings-VM på lördagen. Olav Lundanes var i toppform som vanligt medan finländarna snabbt hamnade långt bak i fältet. Miika Kirmula stod för den bästa blåvita prestationen i den lättländska terrängen.

Guld 2010. Guld 2012. Brons 2014. Brons 2015. Guld 2016. Guld 2017. Guld 2018. Norrmannen Olav Lundanes är en svår man att slå på långa distansen I VM-sammanhang.

Paimion Rasti-löparen var på hugget också i Lettland. Vid den första kontrollen låg han tvåa, men efter det var det Lundanes för hela slanten. Till slut blev marginalen ner till tvåan Ruslan Glibov från Ukraina två minuter och 37 sekunder.

Bronset gick emellertid helt som i damtävlingen till Schweiz. Fabian Hertner klockade in en tid som var drygt tre minuter långsammare än Lundanes.

"Bensinen räckte inte hela vägen"

Bästa finländare i farten på lördagen var Miika Kirmula, som hämtade upp sig till 15:e plats. Elias Kuukka var 24:e snabbast medan Fredric Portin trots en relativt stark inledning slutade 31:a. Portin var dryga 19 minuter långsammare än klubbkamraten Lundanes.

– Jag startade ganska aggressivt i dag, säger Portin, som låg elva efter den första kontrollen.

– Jag satsade allt, men bensinen räckte inte hela vägen. Det blev inte bättre än en utflykt i skogen för min del, fortsätter han.

Samtliga resultat hittas här.

Diskussion om artikeln