Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ruinerna under Katedralskolan täcks in – bevaras för framtiden, men osäkert när någon får se dem igen

Från 2018
Källare som grävts ut i Katedralskolans gymnastiksal i Åbo.
Bild: Heikki Räisänen /Åbo Museicentral

I samband med renoveringsarbeten upptäcktes medeltida ruiner under Katedralskolan i Åbo. Efter en kort tid i dagsljus täcks de åter in.

Husgrunder och källarvalv var allt som blev kvar av husen som stod vid nuvarande Katedralskolan då den förödande branden härjade i Åbo år 1827. Efter branden täcktes källarna in och i nästan 200 år låg de dolda och bortglömda. Då skolans gympasal byggdes vid början av 1900-talet noterades de gamla husgrunderna, men de förblev orörda.

I vintras kom budet om att man hittat märkliga ruiner under gymnastiksalen i samband med att den skulle renoveras. Ruinerna grävdes fram och genast började man diskutera deras öde. De jämfördes med Pompeji och många önskade ett museum som kunde bli ett nytt dragplåster för Åbo. Andra önskade att skolan skulle återfå sin gymnastiksal så fort som möjligt efter en redan utdragen renovering.

Lösningen blev en kompromiss, under några sommarveckor fick allmänheten bekanta sig med ruinerna. Guidningarna blev enormt populära och extra guidningar fick sättas in för de totalt 4 400 historiesugna besökarna.

Den 15 juli lämnade den sista guidade gruppen ruinerna och det är osäkert när någon nästa gång kan titta in i medeltiden vid samma plats.

Bäddas in i gammalt tomglas

Som bäst pågår täckning av ruinerna. De känsligaste ställena har bäddats in med lera, sand och skumglas som burits för hand. Resten av täckningen med skumglas görs maskinellt. Skumglas består av återvunnet glas och påminner till strukturen om pimpsten.

En handfull skumglas.
Bildtext Skumglas.
Bild: Yle/Kimmo Gustafsson

Skumglas är lätt att komprimera och bildar ett skydd för de intäckta strukturerna, säger utgrävningsledare Kari Uotila vid bolaget Muuritutkimus som ansvarat för utgrävningarna. Det är också lätt att suga upp skumglaset den dag som ruinerna eventuellt grävs fram igen. Uotila känner inte till att skumglas skulle ha använts tidigare vid arkeologiska utgrävningsplatser i Finland.

Blir 3D

Utgrävningarna har dokumenterats väl och Uotila utgår från att tredimensionella presentationer av ruinerna kommer att finnas tillgängliga på webben i ett senare skede.

De hus som tillhörde släkterna Horn och Mååns har uppskattats vara från 1500-talet, möjligen från 1400-talet. Bland besökarna på de guidade turerna fanns ättlingar till de människor som ägde husen i tiderna. Uotila antar att det var betydelsefullt för dem att få se delar av byggnaderna. Han berättar att en ur släkten Horn tyckte att källaren var välbevarad och att den var fint utgrävd.

Guidad rundtur vid ruinerna.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Diskussion om artikeln