Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vilken uppvisning! Jakob Ingebrigtsen, 17, dubbel Europamästare efter familjefest – Sveriges 21-åriga debutmedaljör fick ärevarvsskolning av förebilderna

Från 2018
Uppdaterad 11.08.2018 22:56.
Jakob Ingebrigtsen etta över mållinjen.
Bildtext Ännu en show av Jakob Ingebrigtsen i Berlin.
Bild: imago/Chai v.d. Laage/All Over Press

Jakob Ingebrigtsens dominans i Berlin är total. Dagen efter att ha löpt hem det historiska guldet på 1500 meter slog 17-åringen till igen och fixade den andra guldmedaljen på lika många dagar på 5000 meter.

– Ingen motståndare rår på honom, utbrast referent Leif Lampenius samtidigt som Jakob Ingebrigtsen sprang in på upploppet.

Också 5000-metersloppet blev en Jakob Ingebrigtsen-show. Den unge norrmannen tog ledningen med tre varv kvar och lät aldrig någon utmana honom om guldet.

Närmast kom ingen annan än storebror Henrik. Den äldre brodern stod för en nästan lika imponerande slutkläm och kom i mål knappa två sekunder efter Jakob.

Segertiden 13.17,06 är nytt europeiskt U20-rekord. Ingebrigtsen blev samtidigt den första idrottaren någonsin att vinna EM-guld på både 1500 och 5000 meter.

Jakob och Henrik Ingebrigtsen firar EM-medaljer.
Bildtext Dubbelseger för Ingebrigtsens bröder.
Bild: EPA-EFE / Srdjan Suki

– Vi är tillbaka om två år, lovade Henrik i stadionintervjun efteråt. Nu åker vi hem med tre medaljer – nästa gång blir det fyra!

Den tredje storlöparen i brödraskaran, Filip Ingebrigtsen, deltog inte i tävlingen på grund av en skada. Bronset gick till Frankrike och Morhad Amdouni.

Kramer fixade sällsynt medalj

En knapp timme före Norges kalas utökade Sverige sitt medaljkonto med ett silver. Europanian Andreas Kramer – som faktiskt också har norskt medborgarskap – tog en andra plats på 800 meter.

Kramer tog tidigt kommandot men blev passerad av den regerande världsmästaren Pierre-Ambroise Bosse då klockande klämtade för det andra varvet.

På bortre rakan kom den andra förhandsfavoriten Adam Kszczot upp och ryckte till slut ifrån alla till sitt tredje EM-guld på raken. Men Kramer höll undan för de övriga och passerade ännu Bosse på slutet.

"Helt underbart"

Medaljen på herrarnas 800 meter är Sveriges första på 72 år. Kramer får höra att han dessutom tangerat sitt svenska rekord 1.45,03 av Yle Sporten.

– Okej, så det var tangerat? Hah! Det känns ju skönt, jag trodde inte det gick så fort. Jag kände mig stark på slutet men Kszczot var omöjlig att slå i dag. Däremot känns det extra kul att jag spurtade förbi världsmästaren på slutet, säger Kramer.

Hur stort är det här för dig?

– Jag tror inte jag riktigt fattat det ännu. Jag står här som EM-medaljör och springer ärevarv med Bosse och Kszczot, och dom visar vägen hur jag ska bete mig. Jag känner mig helt ny i de här sammanhangen, men det är underbart.

Pierre-Ambroise Bosse, Adam Kszszot och Andreas Kramer.
Bildtext Medaljtrion Bosse, Kszczot och Kramer.
Bild: EPA-EFE / Srdjan Suki

Andreas Kramer vann U23-EM-guld förra året och förbättrade sammanlagt sitt personbästa med över två sekunder. I sommar har han hyvlat ytterligare en tiondel från sitt svenska rekord.

– Junior-EM-guldet var min första stora seger och det var helt underbart att stå där med flaggan efter loppet. Den känslan har jag velat uppleva igen och nu får jag verkligen göra det i dag. Helt underbart.

Vad ger det här med tanke på framtiden?

– Det ger absolut en extra boost. Man kämpar och tränar varje dag och det är såna här stunder man kämpar för, att få fajtas om medaljer och tävla mot såna här världslöpare. Och speciellt att slå en av dom!

Historisk Perkovic

Liksom Jakob Ingebrigtsen korades Dina Asher-Smith till dubbelmästare på lördagskvällen. Efter segern på 100 meter tidigare vann brittiskan också 200 meter med det nya världsårsbästat 21,89. Tvåa kom Hollands Dafne Schippers, som har två raka VM-guld på distansen.

I damernas diskus blev Sandra Perkovic till slut historisk. Kroatiskan låg länge bakom ett par starka tyskor men i den femte omgången drog hon till med 67,62 och avgjorde guldet.

Perkovic blev den första idrottaren genom tiderna att vinna en gren i fem EM-tävlingar på raken.

Artikeln uppdaterad med kommentarer klockan 22.40.

Diskussion om artikeln