Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Annimari Korte vågade prata om sexuella trakasserierna först när hon fick rätt status – ”Efteråt har jag förstått hur fel det var”

Från 2018
Uppdaterad 12.08.2018 13:15.
Annimari Korte.
Bildtext Annimari Korte säger att hon som idrottare lämnas i fred på tävlingar.
Bild: Lehtikuva

I flera år var Annimari Korte offer för sexuella traksserier när hon jobbade som journalist. Men först nu i rollen som EM-idrottare vågar hon tala om det.

Vågar och vågar. Ett misstag påstår Korte att det var till en början.

– I en intervju råkade jag av misstag nämna att jag slutade arbeta vid Diamond League-tävlingar just för att journalister inte får arbeta där i fred. Andra idrottare, arrangörer och tränare kunde trakassera en, säger Korte i en lång intervju för Yle Urheilu.

Ursprungligen började Korte arbeta som sportjournalist när hennes idrottskarriär fått en paus på grund av hälsoproblem. Hon gjorde sitt första stora mästerskap som journalist i friidrotts-EM i Helsingfors 2012 och då började det längsta enskilda fallet: En OS-guldmedaljör som Korte väljer att inte nämna vid namn trakasserade henne i åratal efter det.

– Jag hade inte träffat personen tidigare. De sexuella trakasserierna började där och fortsatte i varje tävling efter det. Sedan 2016 har jag inte sett honom, säger Korte.

Annimari Korte löper häck.
Bildtext Efter hälsoproblemen har Korte gått framåt som idrottare igen.
Bild: All Over Press / Vesa Pöppönen

Tidigare berättade hon för Iltalehti att män till exempel tagit henne på rumpan.

Men detaljer vill hon egentligen inte gå in på, just nu i alla fall.

– Senare kanske jag berättar om fallen i detalj och nämner namnen på de skyldiga. Nu är det ändå inte tid för det.

Toppidrottarstatusen och Me too-kampanjen gav mod

Korte betonar att hon inte blivit trakasserad i Finland och inte heller i rollen som idrottare. Den här veckan tävlade 30-åringen för första gången i en stortävling i Berlin men tog sig inte vidare från försöksheaten på 100 meter häck.

Som idrottare har hon känt att det varit lättare att tala om problemen.

– Nu känns det som om jag kan tala om det och att det tas seriöst. Att jag är här som idrottare underlättar det hela, menar Korte, som också tycker Me too-kampanjen har hjälpt till.

– Det talades inte så mycket om trakasserier tidigare och då kändes det inte som om något var så värst fel. Först efteråt har jag förstått hur fel det var. Så får man inte bete sig.

I vissa fall har Korte tänkt att trakasserierna berott på kulturskillnader, men i det värsta fallet var den skyldiga från västvärlden.

– Det har att göra med makt. Det finns människor som tror att de kan göra vad de vill för att de har makt, säger hon.

Korte kommer att vänta med att ge ut namn på skyldiga tills idrottskarriären är över.

– Jag är inte säker på att jag vill ge ut namn innan jag har tävlat klart för det kan påverka hur jag får tävla. Om jag går ut med en tävlingsarrangörs namn får jag säkert ingen plats i den tävlingen längre.

Artikeln baserar sig på Yle Urheilus intervju.

Diskussion om artikeln