Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fem länder överens om Kaspiska havet - inga utomstående militära styrkor

Från 2018
Ledarna för fem länder undertecknar den 12 augusti 2018 en överenskommelse om Kaspiska havet.
Bildtext Ledarna för fem länder undertecknar den 12 augusti 2018 en överenskommelse om Kaspiska havet.
Bild: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/

De fem länder som omger Kaspiska havet har undertecknat en överenskommelse om Kaspiska havets rättsliga status.

Kaspiska havet är enligt Azerbajdzjan, Iran, Kazakstan, Ryssland och Turkmenistan ett hav som har en särskild rättslig status. Dokumentet undertecknades i den kazakiska hamnstaden Aktau i dag.

Sovjetunionen hade en klart definierad gräns med Iran, men frågan om gränser och naturresurser blev omtvistad i och med Sovjetunionens sönderfall.

Iran har velat dela Kaspiska havet i fem lika stora delar eller att länderna tillsammans ska utvinna områdets naturresurser. De övriga länderna har inte varit intresserade av Irans förslag och Ryssland, Kazakstan och Azerbajdzjan har i praktiken delat norra Kaspiska havet sinsemellan.

Stora olje- och gasresurser

I Kaspiska havet finns stora oljefält med en sammanlagd produktion på nästan 2 miljoner fat per dag.

Oljeborrtorn nära Baku i Azerbajdzjan 2005.
Bildtext Oljeborrtorn nära Baku i Azerbajdzjan år 2005
Bild: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Överenskommelsen väntas inte få någon omedelbar effekt på energisektorn även om överenskommelsen är en milstolpe för länderna, anser Ashley Sherman som är energianalytiker vid företaget Wood Mackenzie.

Företaget anser enligt Sherman till exempel att det är osannolikt att det ens på lång sikt kommer att dras en oljeledning från Turkmenistan via Azerbajdzjan och vidare till Europa.

Däremot anser analytikern att det är lovande att det finns ett ökat intresse för gemensamma energiprojekt i södra Kaspiska havet.

Inga utomstående militära styrkor

Enligt den färska överenskommelsen får Iran den minsta andelen av Kaspiska havet. Irans president Hassan Rowhani har ändå välkomnat överenskommelsen som ett viktigt ramverk för projekt i Kaspiska havet.

Rowhani är också nöjd över att utomstående stater enligt överenskommelsen inte får utplacera militära styrkor på Kaspiska havet.

- Kaspiska havet tillhör de kaspiska länderna, säger han.

Rysslands president Vladimir Putin anser för sin del att överenskommelsen är epokgörande och han föreslår att länderna ökar det militära samarbetet på Kaspiska havet.

Diskussion om artikeln