605! Sanslöst högklassig stavfinal slutade i svenskt guldjubel – underbarnet Duplantis över sex meter för första gången
Armand Duplantis stod för en fantastiskt fulländad insats i herrarnas stavfinal i Berlin. Han klarade inte bara sex meter för första gången – han flög också över 605. Detta i en final där tre hoppare kom över 595.
590 i det första försöket. 595 i det första försöket. 600 i det första försöket.
– Duplantis är ju helt oslagbar i dag, utbrast expertkommentator Mikael Ylöstalo när 18-årige Duplantis klarade också 605 med det första försöket.
– Han leker med de andra, kompade referent Leif Lampenius.
Renaud Lavillenie rusade också fram för att omfamna sin svenska kompis. Resultatet var en rejäl förbättring på Duplantis egna juniorvärldsrekord 593. Endast legendaren Sergei Bubka har hoppat högre (614) utomhus. Lavillenie innehar världsrekordet med inomhusresultatet 616.
Lavillenie klarade själv 595, men rev sedan sitt första försök på sex meter. Då också Timur Morgunov klarade 600 med sitt första försök – och samtidigt förbättrade sitt personbästa med åtta centimeter – tvingades den regerande världsmästaren att spara sina försök till 605.
Varken Lavillenie eller Morgunov var ändå ens nära att klara höjden. Istället slutade stavtävlingen i ett historiskt svenskt guld.
Stavkamratskap
Lavillenie har varit Duplantis stora idol under uppväxten, men under svenskamerikanens sensationella senaste år har de lärt känna varandra väl.
– Du spelade en stor roll i det där 605-hoppet, säger Duplantis i stadionintervjun efteråt och tittar på Lavillenie.
– Du är min goda vän och jag visste att du klarar det. Det här var en av de största presationerna på en stavbana någonsin, om man tänker på vad som stod på spel, berömmer fransmannen.
”Han är ju bara en pojke!” – Sveriges nya världsstjärna en spinkig 17-åring som inte pratar svenska
Armand Duplantis redan nu en av världens bästa stavhoppare.
Norge i topp
Karoline Bjerkeli Grövdal såg i sin tur till att utöka den norska medaljskörden då hon löpte in som trea på 3000 meter hinder. Medaljen var Norges totalt femte under EM i Berlin.
Norge ledde klart i den nordiska medaljligan redan inför den sista tävlingsdagen med sina tre guld (Jakob Ingebrigtsen på både 1500 och 5000 meter, Karsten Warholm på 400 meter häck) och ena silver. Det var storebrorsan Henrik Ingebrigtsen som tog silver bakom Jakob på 5000 meter.
Sverige håvade in lika många medaljer. Före Duplantis uppvisning fixade Andreas Kramer silver på 800 meter medan Daniel Ståhl fick nöja sig med andraplatsen i herrarnas diskustävling efter en dramatisk sista omgång.
Resultatet för Sveriges del blev med andra ord ett guld, två silver och ett brons – även om den sistnämnda medaljen fortfarande hänger på en tråd. Meraf Bahta, som tog brons på 10 000 meter, utreds som känt för dopningsbrott efter missar i Wadas vistelserapportering.
Finland trea trots medaljmissarna
På tredje plats i den nordiska jämförelsen hittas Finland med en sjätteplats (Antti Ruuskanen i spjut) och en åttondeplats (Topi Raitanen i 3000 meter hinder).
I herrarnas korta stafett tog sig Finland också till final efter att både Italien och Polen diskats.
Danmark har noterats för en sjätteplats i EM (Andreas Bube på 800 meter). Island har i sin tur blivit utan poängplaceringar helt och hållet. Spjutkastaren Ásdís Hjálmsdóttir var 13:e dam i kvalet och blev en dryg halvmeter från en finalplats.
Storbritannien tog hem medaljligan tack vare guld i båda de avslutande korta stafetterna. Britternas saldo blev sju guld, fem silver och sex brons. Också Polen håvade in sju guld, men stannade på "bara" fyra silver och ett brons i övrigt.
Förutom Storbritannien och Polen tog en nation fler än tre guld, då hemmanationen Tyskland segrade i sex grenar. Norges slutliga placering var åtta och Sveriges fjortonde.