Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländskt rekord av stafettherrarna i EM – till final efter protest: ”Vi kom överraskande nära”

Från 2018
Uppdaterad 12.08.2018 22:30.
Samuel Purola, Oskari Lehtonen och Eetu Rantala efter stafetten i EM.
Bildtext Samuel Purola (t.v.), Oskari Lehtonen och Eetu Rantala jublar
Bild: Lehtikuva

Finlands stafettkvartett förbättrade det finländska rekordet med 14 hundradelar i EM-försöksheaten i Berlin. Efter att Polen diskats tog sig laget till final trots allt. Satsningen har gett resultat, säger Eetu Rantala.

Fyrväpplingen Eetu Rantala, Otto Ahlfors, Oskari Lehtonen och Samuel Purola lyckades strålande bra på Berlins olympiastadion på söndagskvällen.

Ankaret Purola korsade mållinjen på tiden 39,11 – hela fjorton hundradelar under det tidigare finländska rekordet från 2016. Andrasträckans Ahlfors fanns med också då, medan de övriga löparna var Hannu Hämäläinen, Samuli Samuelsson och Ville Myllymäki.

– Vi var ute efter två saker: finländskt rekord och finalplats, men är nog nöjda också med att bara mäkta med en av dem, säger öppningssträckarnas Rantala.

Finland var till slut bara två hundradelar bakom Portugal på den åttonde och sista finalpositionen.

– Vi kom överraskande nära. Eller rättare sagt retsamt nära. Men finalplatsen var inte i våra egna händer, nivån är bara så hård, säger Rantala.

Efter en protest diskades ändå Polen och Finland fick den sista finalplatsen.

”Satsningen har gett resultat"

Tredjesträckans Lehtonen och ankaret Purola fick följa med stor dramatik från närhåll i samband med den sista växlingen. Tysklands löpare krokade ihop med varandra två banor innanför och ramlade våldsamt omkull.

– Visst märkte jag vad som hände, men inte störde det. Jag var så koncentrerad på min egen prestation, säger Purola som hade mer bekymmer med det enorma dånet då hemmanationens idrottare befann sig på banan.

– Växlingen gick hyfsat smärtfritt trots att jag inte hörde när Oskari ropade. Vi hade ändå filat på växlingen så pass mycket att jag visste när jag skulle starta och föra tillbaka handen.

Finlands stafettherrar haft flera gemensamma lägerträffar under vinterns och vårens gång, och växlingarna satt perfekt i Berlin.

– Satsningen har gett resultat, sammanfattar Eetu Rantala. Finländskt rekord och det rejält, så nog smakar det gott.

Artikeln uppdaterad efter att Polen diskats.

Diskussion om artikeln