Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sista blåvita medaljhoppet ute – Lipsanen besviken EM-nia: ”Har satsat allt på de här tävlingarna”

Från 2018
Uppdaterad 12.08.2018 22:34.
Simo Lipsanen.
Bildtext Simo Lipsanen slutade nia.
Bild: Lehtikuva

Finland blir utan medalj i friidrotts-EM för första gången på 52 år. Simo Lipsanen var sista man ut, men 16,46 räckte bara till för en nionde plats i Berlin på söndagskvällen.

Lipsanen, som haft en del teknikstrul i sommar, fick till 16,37 i det första hoppet. Det andra såg ut att vara mycket längre, men var övertramp.

– Det ser ändå mycket bättre ut än under både Kalevaspelen och kvalet, konstaterade Yle Sportens referent Leif Lampenius.

I den tredje omgången hissade Lipsanen upp sig till åtta förbi Jean-Marc Pontvianne med 16,46. Men fransmannen förbättrade också han rejält med sitt tredje försök – och Lipsanen blev utanför finalomgångarna.

22-åringen slutade nia, två centimeter bakom åttan Tomas Veszelka från Slovakien.

– Visst är det en besvikelse. Jag hade högre mål, men det gick inte längre i dag. Jag kände att jag var i form, men det lossnade bara inte.

Bekanta bekymmer

Lipsanen har haft problem med ansatslöpningen under säsongen och inte kommit upp i sina finländska rekordlängder. Plankträffarna satt inte heller i Berlin.

– Vi fick inte problemen åtgärdade tillräckligt bra. Det andra hoppet steg jag över och i den första och tredje omgången blev jag en bit från plankan. Inte var det nu direkt perfekt.

Så det var samma problem som tidigare i sommar?

– I princip jo. Stegen strax före plankan var inte lika bra som till exempel under början av säsongen, säger Lipsanen som inte vet vad besvären beror på.

Tog ingen extra press

Nivån i finalen var medioker. Den erfarna portugisen Nelson Evora vann med 17,10, medan silvret gick till Alexis Copello på 16,93 och bronset till Dimitrios Tsiamis på 16,78.

Lipsanens finländska rekord från i fjol lyder 17,14 och årsbästa från mitten av juni 16,84.

– Inte är ju nivån direkt hisnande, men inte lönar det sig för mig att börja klaga på det nu när jag själv står här och de andra fortsätter finalen där nere på banan.

Hur mycket press tog du över att vara Finlands sista medaljhopp?

– Inte tog jag någon press alls. Mer än jag satte på mig själv förstås.

Lipsanen tystnar, tittar ner i marken ett tag, och fortsätter.

– Jag har satsat allt på de här tävlingarna och tränat hur mycket som helst, så förstås harmar det när slutresultatet är det här. Men vad kan man göra.

Artikeln uppdaterad med kommentarer klockan 22.30.

Diskussion om artikeln