Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vild glädjedans efter lysande blåvit EM-avslutning – Finland krossade sin drömgräns efter sent protestbesked: "Krönte hela veckan"

Från 2018
Samuel Purola hoppar av glädje.
Bildtext Samuel Purola bjöd på show.
Bild: Lehtikuva

Friidrotts-EM har inte gått klockrent för finländsk del – men avslutningen var fantastisk. Finlands stafettlag på 4 x 100 meter skar två rejäla skivor från det finländska rekordet under den sista EM-kvällen.

Samuel Purola och Eetu Rantala är troligen de finländare som fått motta de allra största jublen av publiken på Berlins olympiastadion under den gångna EM-veckan.

Inte direkt tack vare ett strålande finallopp på 4 x 100 meter, utan för dansuppvisningen som snappades upp på ljustavlan efter målgång.

– Fint att också andra får se att finländare kan dansa, skrattar Purola efteråt.

Med via diskning

Det var nog få som inför friidrotts-EM skulle ha tippat att Antti Ruuskanen och Finlands stafettherrar bjuder på de bästa blåvita placeringarna. Men så blev det.

Eetu Rantala, Otto Ahlfors, Oskari Lehtonen och Samuel Purola putsade det finländska rekordet med 14 hundradelar till 39,11 i försöksheaten, men såg ut att stanna utanför final.

– Vi var ute efter två saker: finländskt rekord och finalplats, men är nog nöjda också med att bara mäkta med en av dem, sade Rantala efter försöken.

Finlands stafettherrar firar.
Bild: Lehtikuva

Men det visade sig att båda målen uppfylldes. Polen diskvalificerades och Finland fick sent omsider beskedet om finalplats.

– Vi hörde att en protest lämnats in och tog oss illa kvickt till uppvärmningsplanen. Alla löpare stod och väntade på besked om vem som ska springa och när, och under damfinalen visste vi ännu inte hur det blir, berättar Rantala.

Damernas 4 x 100 meter avgjordes en kvart före herrtävlingen. Strax efter att Storbritanniens damer korsat mållinjen som vinnare klarnade Finlands finalplats.

– Det gav alla en härlig boost. Vi psykade varandra och konstaterade att vi inte har någonting att förlora, allt vi får med oss är bara bonus, säger Ahlfors.

”Fantastisk avslutning”

Och visst blev det en rejäl dos bonus. Finland slutade på sjätte plats med tiden 38,92 – ytterligare 19 hundradelar under det färska finländska rekordet och för första gången under 39 sekunder.

Finlands EM fick ett överraskande glädjande slut.

– Visst skapar det en ganska positiv bild, en fantastisk avslutning på rätt så svaga tävlingar, säger Rantala, och Ahlfors fortsätter:

– Sista grenen, den stannar säkert i minnet hos många. Det här krönte hela veckan.

Också herrguldet gick till Storbritannien med tiden 37,80 före Turkiet (37,98) och Holland (38,03). De två sistnämnda sprang liksom Finland nytt nationsrekord.