Seg start på jobbet? – så landar du bäst efter semestern
Solstolarna är ihopvikta, grillen är undanstuvad och båten är upptagen. Semestern är slut för de flesta och jobbet kallar obönhörligen. Hur klarar man bäst återgången till jobbet, det ger experten svar på.
Vi människor är olika och om man haft en bra semester, så börjar man redan längta tillbaka i synnerhet om man varit ute på landet och för sig själv. För alla är det inte så och de kan behöva tänka lite mera på återkomsten till jobbet. Det säger Anneli Larmo, psykiater och psykoanalytiker i Åbo som också jobbar med arbetshandledning.
– Det som ofta händer på semestern och som man vill att ska hända är att man ger upp krav på sig själv, man låter sig vara ledig och fri och låter sig lite regrediera en aning. Man klär sig inte så snyggt, sover länge om morgnarna, vakar länge och tänker inte så mycket på det ansvarsfulla vuxenlivet.
Det betyder att man på något sätt måste komma tillbaka till det som känns krävande. Man måste få mera disciplin i sig själv och det kan vara svårt, säger Larmo.
– Det som man läser i tidningarna är varningarna om att inte dricka för mycket alkohol under semestern och att sluta dricka i tid, men jag tror att det är bara en del av den här bilden.
Den inre arbetsledaren
Man måste hitta sin inre arbetsledare som innan semestern slutar börjar säga att du måste lägga dig tidigare, stiga upp tidigare och hitta dina vinterrutiner så småningom för att det inte ska bli för svårt, säger Larmo. I annat fall blir kontrasten för svår, från att ha varit helt fri som en fågel till en som hamnar i en bur, säger hon.
– Man borde kanske förbereda sig lite för arbetets början. Det som är viktigt är att man tillåter sig att inte genast vara helt skärpt utan förstår att man har varit länge borta. Det tar sin tid att komma in i de gamla rullorna, så det gäller att på det sättet vara snäll med sig själv och ge sig tid.
Arbetsgemenskapen då, förstår den?
– Det är svårt att säga, de som har varit redan länge tillbaka och som haft sin semester i början av sommaren kan känna så stor avund att de inte riktigt vill förstå. Jag tror att det funkar i en bra arbetsgemenskap om man kommer ihåg hur det var för en själv. Det tar några dagar, kanske en vecka, så är allt som förut och man kommer inte ens ihåg att man haft semester, säger Larmo.
Idealet för många är en lång semester som helst börjar vid midsommar. Är det så eller är det bättre att spjälka upp semestern och få flera perioder för att vila upp sig?
– Folk är olika, jag har själv aldrig tyckt om att dela upp min semester. Å andra sidan jobbar jag under mina semestrar, så jag känner inte en så stor skillnad mellan semester och arbete. Var och en borde fundera vad som är bäst för en själv. Det som gör det svårt är att folk har familjer och barn ska skötas under hela sommarlovet, så föräldrar placerar sina semestrar för att kunna ta hand om barnen.
Vissa människor är så utbrända innan semestern att det går en hel vecka för dem att glömma arbetet
Larmo talade nyligen med en bekant som berättade att han spjälker upp sin semester i fyra perioder under sommaren och ser till att han under veckorna slappnar av helt och åker iväg någonstans.
– Vissa människor är så utbrända innan semestern att det går en hel vecka för dem att glömma arbetet och när de väl glömt arbetet börjar den verkliga semestern. Det kan det hända att de glömmer så bra att de har svårt att gå tillbaka till jobbet. Det varierar, man måste lyssna på sig själv, säger Larmo.