Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Motprotester överskuggade extremhögerns demonstration i Washington

Från 2018
Uppdaterad 13.08.2018 06:44.
Tusentals motdemonstranter samlades i Washington för att protestera mot extremhögerns manifestation för vit makt
Bildtext Tusentals motdemonstranter samlades i Washington för att protestera mot extremhögerns manifestation för vit makt
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Stora motprotester överskuggade en manifestation för vit överhöghet i Washington.

Endast några tiotal nynazister och rasister deltog i demonstrationen utanför Vita huset,som hölls på årsdagen av extremhögerns våldsamma demonstration i Charlottesville för ett år sedan, då tre personer dödades.

Antifascistiska motprotester lockade däremot tusentals demonstranter både i Washington och i Charlottesville i Virginia.

-Åk hem nazister! Ingen Trump, ingen KKK! skanderade motdemonstranterna i Washington med hänvisning till ökända, rasistiska Ku Klux Klan.

Polisen höll demonstranterna isär och det förekom inga befarade våldsamma sammanstötningar.

Poliserna i gula västar slog en ring runt högerextremisterna i Washington så att motdemonstranterna inte kunde komma åt dem.

Därefter packades extremisterna in i paketbilar och de åkte iväg skyddade av poliser.

Demonstrationen för vit överhöghet organiserades av Jason Keller ( i mitten) som också sammankallade extremhögern våldsamma demonstrationen i Charlottesville
Bildtext Demonstrationen för vit överhöghet organiserades av Jason Kessler ( i mitten) som också sammankallade extremhögern våldsamma demonstrationen i Charlottesville
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Trump inte hemma

Bägge demonstrationer hölls inom synhåll från Vita huset, men president Donald Trump var inte hemma utan på semester i sin golfklubb i New Jersey.

Trump fick hård kritik i fjol då han lät bli att fördöma extremhögerns demonstration i Charlottesville där en motdemonstrant och två poliser dödades och ett tjugotal personer skadades.

Trump konstaterade då endast att det fanns onda människor i bägge läger, vilket utlöste en proteststorm.

I år fördömde han alla rasistiska protester på förhand, men han fick även denna gång kritik för att han inte uttryckligen fördömde fascister eller nynazister.

Tusentals motdemonstranter tågade genom stadskärnan i Washington D.C
Bildtext Tusentals motdemonstranter tågade genom stadskärnan i Washington D.C
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Ett trettiotal dök upp

Extremhögerns demonstration i Washington leddes av Jason Kessler, som också organiserade den våldsamma demonstrationen i Charlottesville i fjol.

Kessler ansökte om demonstrationstillstånd i Charlottesville, men när det inte lyckades så beslöt han att hålla manifestationen i huvudstaden i stället.

Kessler hade hoppats att 300 till 400 människor skulle delta i extremhögerns samling, men till slut kom det endast ett trettiotal människor till protesten utanför Vita huset.

Tusentals motdemonstranter skymfade och skällde ut högerextremisterna.

- Vi vet av erfarenhet att det inte lönar sig att ignorera vita nationalister, konstaterade Makia Green från den svarta medborgarrörelsen Black lives matter.

Folk lägger ner kransar i Charlottesville för att hedra minnet av aktivisten Heather Heyer som dödades av en högerextremist i fjol somras
Bildtext Folk lägger ner kransar i Charlottesville för att hedra minnet av aktivisten Heather Heyer som dödades av en högerextremist i fjol somras
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

"Vi har ett enormt rasproblem"

I Charlottesville höll olika medborgarorganisationer minnesstunder för den 32-åriga aktivisten Heather Heyer, som dödades ifjol då en högerextremist plöjde sin bil in bland motdemonstranter i stadskärnan.

Hennes mamma Susan Bro lade en krans vid sin dotters grav och höll ett kort minnestal.

- Det finns så mycket läkande som måste göras. Vi har ett enormt rasproblem i vårt land och i vår stad. Vi måste klara av det här eller så är vi mycket snart tillbaka här, sade Heather Bro på gravgården.

Polisen i Charlottesville fick hård kritik i fjol för sin passivitet då högerextremister och nynazister gick till attack mot motdemonstranter.

Denna gång fick polisen en hel del kritik för sin massiva närvaro i den lilla universitetsstaden.

- Polisen och klanen går hand i hand, kommer ni att skydda oss!, skanderade demonstranter i stadskärnan.

Polisen i Charlottesville säger att fyra personer greps under demonstrationen, av vilka två var högerextremister.