Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Laddade upp med att titta på videor av Lavillenie – sedan gick ”Mondo” ut och besegrade idolen

Från 2018
Uppdaterad 13.08.2018 08:49.
Programmet är inte längre tillgängligt
Duplantis klarade drömgränsen i EM-finalen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det här är den bästa tävlingen i mitt liv och jag tror inte att jag kommer att få uppleva någon liknande i framtiden, säger 18-årige Armand Duplantis efter den makalösa stavfinalen i EM. Duplantis klarade 605 och gick in som delad tvåa utomhus genom tiderna.

Det var 2010-talets främsta stavhoppare och två kommande stjärnor som tog hand om medaljerna i tidernas mest högklassiga stavfinal i ett mästerskap.

Den flerfaldiga mästerskapsvinnaren och världsrekordhållaren inomhus Renaud Lavillenie tog bronset och framför sig hade han 21-årige Timur Morgunov och 18-årige Armand Duplantis.

Både Morgunov och Duplantis klarade drömgränsen sex meter. Svenske Duplantis förbättrade sitt eget personliga- och juniorvärldsrekord med tolv centimeter då han vann EM-guldet med 605.

– Det här är den bästa tävlingen i mitt liv och jag tror inte att jag kommer att få uppleva någon liknande i framtiden. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, ord kan inte beskriva mina känslor, säger ”Mondo” till Yle efter finalen.

Inför finalen handlade mycket av snacket om Duplantis och Lavillenie. Mästaren och hans tronföljare. Duplantis berättar att han på morgonen fick ett textmeddelande av fransmannen där det stod att målsättningen skulle vara att båda skulle ta medalj.

– Det var lite underligt att tävla här. Jag ville att han skulle lyckas men självklart ville jag vara bättre, säger Duplantis.

Timur Morgunov, Armand Duplantis och Renaud Lavillenie.
Bild: AFP / Lehtikuva

Youtube under lunchen var bra uppladdning

Innan finalen hade Duplantis laddat ut med att titta på Lavillenies tidigare tävlingar i mästerskap. Video för video hade han gått igenom hur idolen hoppar.

– Jag gick in i tävlingen efter att ha tittat på 20 videor. Han är min idol och kommer alltid att vara det. Att vara på pallen tillsammans för första gången kommer att vara något som jag minns under resten av livet, säger han till SVT Sport.

Lavillenie är också imponerad av Duplantis insats och över den högra nivån i finalen.

– Han gjorde något fantastiskt. Han var en av favoriterna och gjorde bäst ifrån sig. Det var otrolig hoppning av alla, man blir fyra med 590. Jag tar bronset med 595, de senaste tio år har det resultatet varit nästan ett säkert guld, säger han.

Duplantis flyger över ribban.
Bildtext Duplantis hoppade 605 i finalen.
Bild: Lehtikuva

Blivande världsrekordhållare?

I EM-finalen hoppade Duplantis in sig som delad tvåa genom alla tider utomhus. Lavillenie, Dmitri Markov och Maxim Tarasov har tidigare också klarat 605 medan Sergej Bubka har världsrekordet på 614. Fortsätter Duplantis utveckling lär det inte ta speciellt länge innan han är den som hoppat högst.

– ”Mondo” har fortfarande marginal att hoppa ännu högre. Jag är säker på att kommer att bli ny världsrekordhållare. Det här är bara början av hans resa, säger EM-femman Pawel Wojciechowski till Sportbladet.

Diskussion om artikeln