Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Nyzeeländsk forskning: Stora mängder D-vitamin förebygger inte cancer

Från 2018
Tillskott av D-vitamin ges till barn i form av droppar. Bild: YLE/Ingela West
Bild: YLE/Ingela West

Vissa forskningar har visat att D-vitamin skulle förebygga cancer i tjocktarmen, men enligt en ny forskning från Nya Zeeland förebygger D-vitamin inte cancer i tarmen.

Forskningsresultaten publicerades i den vetenskapliga tidskriften JAMA Oncology. Forskarna undersökte ifall det går att förebygga cancer genom att ta en stor dos D-vitamin en gång i månaden.

Forskningsresultaten visade att D-vitamin inte förebygger cancer och att D-vitamin inte ska användas i cancerförebyggande syfte.

Studien sträckte sig över tre år och fyra månader. I forskningen deltog drygt 5 100 vuxna nyzeeländare i åldern 50-84 år.

De som fick D-vitamin fick 250 mikrogram D-vitamin per månad. D-vitaminnivåerna i blodet steg bland dem, men det minskade inte risken att insjukna eller dö i cancer.

I medeltal hade deltagarna 66 nmol/l D-vitamin i blodet, medan de som fick D-vitamintillskottet i slutet av studien hade nästan dubbelt mer D-vitamin i blodet. Enligt nuvarande standarder är en tillräcklig nivå D-vitamin i blodet minst 75 nmol/l.

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelettet och tänderna hos människan. Brist på D-vitamin orsakar benskörhet, medan för mycket D-vitamin kan orsaka förkalkning i njurarna.

D-vitamin är också det vitamin som många i Norden har brist på, i och med att kroppen producerar D-vitamin genom att huden utsätts för solljus.

Man får också D-vitamin i sig genom maten, till exempel fisk D-vitaminrikt. Också kosttillskott som innehåller D-vitamin är populära. Man kan inte få för mycket D-vitamin i sig genom maten, men om man äter kosttillskott kan man få för mycket D-vitamin. Vuxna ska inte få i sig mer än 100 mikrogram D-vitamin per dag.

Källa: Duodecim, JAMA Oncology, Sveriges Livsmedelsverk.