Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lokalt live: Matvandringen Smaku ordnas för tredje gången - Borgå golf tävlar med gubbröra och chokladkaka

Från 2018
Uppdaterad 13.08.2018 17:46.
Lokalt live: Följ med på provsmakning av SMAKU delikatesser - Spela upp på Arenan

Idag inleds matvandringen Smaku i Borgå för tredje gången. I två veckor serverar arton restauranger specifika smårätter för fem euro styck. Du kan vara med och rösta fram vinnaren som utses den 25 augusti.

Restaurang Porvoo Golf - Borgå golf deltar för första gången i Smaku. Tre smårätter står på menyn: gubbröra, en miniburgare och en chokladkaka.

- Golfarna önskade något smått och salt, och något sött. Vi började sen fundera på små rätter som man kan äta utan att bli för mätt för att orka spela, säger restaurangchef Pauliina Blomqvist.

Golf går som en röd tråd genom alla rätter, kanske tydligast i miniburgaren som hålls ihop med en golfpegg.

Gubbröra med potatis
Bildtext Gubbröra är en svensk klassiker.
Bild: Yle / Leo Gammals

Gubbröran är gjord på rökt lax istället för ansjovis som finns i det traditionella receptet. Knäckebrödet är Pauliinas mormors recept och potatisen kommer från mammans koloniträdgårdslott eller marthaland.

- Efterrätten har fått namnet Sweet Rocky Birdie chokladkaka, efter golftermen birdie, men också efter en av klubbens medlemmar som tycker om sött och är något av en svängig lady, säger Blomqvist.

En rätt utses till årets smakskatt

De arton restauranger som deltar i matvandringen får servera sina rätter mellan den 13 och 24 augusti. Under den tiden har besökarna möjlighet att rösta på sin favorit på tidningen Uusimaas webbplats..

Miniburgare med coleslaw.
Bildtext Miniburgare med coleslaw.
Bild: Yle / Leo Gammals

Den 25 augusti samlas alla deltagare till en gemensam matfest i Konstfabriken, då den bästa rätten belönas med titeln Årets Smakskatt.

Smaku började som en matpromenad

Matfestivalen Smaku började för tre år sen som en smakpromenad i Gamla stan i Borgå för nyfikna och småsugna turister på jakt efter en gastronomisk upplevelse.

Restaurangerna serverade små portioner med närproducerade och säsongsbetonade råvaror.

Chokladkaka med äpplen flamberade i calvados.
Bildtext Chokladkaka med äpplen flamberade med calvados.
Bild: Yle / Leo Gammals

Smaku arrangerades av Porvoo Tours i samarbete med yrkesutbildarna Edupoli och Haaga-Helia inom ramen för projektet Triangeli.

Syftet med Triangeli var att bilda nätverk mellan företagare och turismnäringen, bland annat kulturarbetare, närmatsproducenter och restauranger. I år avslutades samarbetet med yrkeshögskolorna.

Smakpromenaden blev en succé och kombinerades snabbt med smakfester i Kulturhuset Grand och Konstfabriken. Där har samtliga restauranger deltagit med sina tävlande rätter.

2016 besöktes evenemanget av 1200 personer, följande år var antalet 1500.

Tre rätter som Borgå golf deltog med i matfestivalen Smaku.
Bild: Yle / Leo Gammals

I år deltar 18 caféer och restauranger med ett brett urval av förrätter, huvudrätter och desserter.

Smaku belönades med Resestenen

Posintra delar varje år ut Resestenen till en östnyländsk turistaktör, som har främjat turistbranschens välstånd i regionen.

Resestenen, hedersomnämnande inom resebranschen
Bild: Yle/Mikael Kokkola

I år överräcktes priset till Smaku Borgå för sina insatser föregående år. Det är allmänheten som föreslår mottagaren. Temat för priset var innovativitet.

– Den här gången ville vi lyfta fram innovativitet som tema för Resestenen. Turistbranschen behöver intressanta innovationer som får människor att resa. Det räcker inte med bara en idé. Innovation kan man tala om först när idén förädlats till en affärsverksamhet. SMAKU Borgå är ett utmärkt exempel på ett nytt sätt att tänka, samarbeta, skapa upplevelser och liva upp staden, säger VD Ulla Poppius på Posintras webbplats.

13.8 klo 17.45: Artikeln har uppdaterats med bilder och citat från intervjun med restaurangchef Pauliina Blomqvist.

Diskussion om artikeln