Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Finland har missat tåget" – hård och glädjelös träning hör till det förgångna

Från 2018
Man med glasögon.
Bildtext Christoph Treier är idrottspsykologisk rådgivare och mental tränare
Bild: Yle/Monica Forssell

Den allra största delen av alla idrottare presterar bäst i en trygg och glädjefylld gemenskap, det visar många studier. Den idrottspsykologiska rådgivaren Christoph Treier säger att det inte blir några finländska friidrottsmedaljer i framtiden ifall förbundsledningen inte tar det här på allvar.

Friidrotts-EM i Berlin blev för Finland det sämsta på 52 år. 1966 blev Finland senast helt utan medaljer i den finländska nationalsporten.

Nu pågår byktvätten och det pyr ett missnöje bland finländska toppfriidrottare.

Flera idrottare har vittnat om en glädjelös och otrygg tillvaro.

Men än så länge försvarar sig i alla fall förbundsledningen med träningschefen Jorma Kemppainen i spetsen, och Kemppainen säger att han har idrottarnas förtroende.

Kemppainen säger att han har hört att det skulle råda en rädslans atmosfär men sade då tävlingarna var slut i Berlin att alla nog satt vid samma frukostbord och att det inte blev tyst när han satte sig ned.

Vi tror att det ska göra ont och vara lite jobbigt. Men det blir lite fel fokus

― Christoph Treier

- Tyvärr ligger vi i Finland rätt långt efter de andra nordiska länderna.

- Vi tror att det ska göra ont, att det ska vara lite jobbigt med mycket disciplin. Det blir lite fel fokus ibland, säger Christoph Treier som hjälpt idrottare med mental träning i över 25 års tid.

Vad beror det på att man fortfarande tänker så i Finland?

- Man har nått resultat väldigt länge på det sättet. Finland är trots allt historiskt sett en mycket framgångsrik friidrottsnation.

Hårt ska det vara och man ska träna ensam i skogen

― Christoph Treier

- Hårt ska det vara och man ska träna ensam i skogen. Men nu när vi vet så mycket mera om mänskligt beteende och psyket kommer man inte så långt längre med den metoden, slår Treier fast och tillägger att Finland här har missat tåget.

- För alla som är intresserade av idrott är det frustrerande när man tittar på de stora mästerskapen och konstaterar om och om igen att det inte vill sig riktigt mera för Finland, säger Christoph Treier.

Han konstaterar ändå att det är en sak som går att korrigera, redan till OS i Tokyo 2020.

Treier säger att det inte finns förståelse och kunskap om den mentala aspekten i den finländska friidrottsledningen.

Beviset för det är enligt Treier att man sätter sådan press på atleterna att man går ut och säger att man ska vinna tre till fyra medaljer.

- Det ger en oerhörd press på alla idrottare som har en teoretisk chans att vinna medalj.

- Det skulle vara betydligt bättre att ge dem lite trygghet, anser Treier som tillägger att kraven på idrottarna var mycket högre än deras rimliga förutsättningar att lyckas.

Hur gör man då för att sätta upp realistiska mål som sporrar?

- För det första måste man fundera på hur vettigt det är att ställa upp medaljmål av det här slaget, anser Christoph Treier.

- Det är klart att varje atlet ska ha egna mål i ett så stort mästerskap. Men att sätta upp mål för hela laget i en individuell idrott fungerar inte.

Christoph Treier menar att det enbart blir en negativ effekt på individen. Då en efter en misslyckas blir pressen större på nästa idrottare som ska ut i elden.

Jag har följt med norska träningar och man tror först att det är något kalas på gång, men sedan då det verkligen gäller då skärper de till sig

Just glädje, laganda och sammanhållning är ingredienserna i den norska friidrottsframgången nu.

Bröderna Ingebrigtsen firar.
Bildtext De norska medaljörerna Henrik och Jakob Ingebrigtsen

- Jag har själv sett hur de jobbar i Norge. Det är otroligt vilken stämning det råder på en norsk friidrottsanläggning, man skrattar och har roligt, berättar Treier.

- Man tror mera att det är något kalas på gång, men sedan då det verkligen gäller skärper de till sig. I Finland är det väldigt stort allvar på en träningsplan.

Christoph Treier lyfter fram att den finlandssvenska takorganisationen för idrotten, Finlands svenska idrott FSI har blivit bättre på det här och satsar mer på laganda och roliga aktiviteter.

Men enligt honom är den stora bilden ändå rätt dyster.

Är det så enkelt nu då att om Finland bara kan fixa lagandan och stämningen nu i landslagstruppen så blir det medaljer i nästa mästerskap eller OS?

Christoph Treier anser att det inte är så mycket fel på själva träningarna, den fysiska biten. Och alla behöver inte mental träning, men de flesta gör det.

- Det är egentligen en ganska enkel sak att fixa lagandan, menar han.

Treier betonar också att friidrotten måste få högre status i Finland ifall man vill ha några medaljer i framtiden.

- En 23-årig friidrottare ska inte behöva försvara att hon eller han tränar på heltid, för så är det tyvärr nu.

Diskussion om artikeln