Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två flugor i en smäll – Duplantis guldhopp tolkas även som amerikanskt rekord: "Regelmakarna hade inte tänkt på en sådan här situation"

Från 2018
Uppdaterad 13.08.2018 15:49.
Armand Duplantis.
Bildtext Armand Duplantis hoppade amerikanskt rekord i svensk dress.

Armand Duplantis stod igår för ett dubbelt nationsrekord i EM-finalen i stav. Då Duplantis överskred 605 hoppade han både svenskt och amerikanskt rekord.

Duplantis som är bosatt och uppvuxen i USA har dubbelt medborgarskap men representerar Sverige på de internationella arenorna.

Igår vann han EM-guld i stav med grymma 605. 18-åringens resultatet är världsrekord för juniorer, svenskt rekord och också amerikanskt rekord även om det är hoppat i blågula färger.

– De nuvarande reglerna i det amerikanska förbundet säger att det är den bästa insatsen av en amerikansk medborgare som gäller. Det kräver inte att han tävlar för det amerikanska landslaget. Regelmakarna hade inte tänkt på en sådan här situation, säger Armands pappa Greg Duplantis åt SVT.

Det tidigare amerikanska rekordet tillhörde Brad Walker som hade hoppat 604.

Också Bubka gratulerade

Renaud Lavillenies världsrekord i stav är 616 som är hoppat inomhus för fyra år sedan medan utomhusvärldsrekordet är 614 och hoppades av Sergej Bubka år 1994.

Lavillenie som igår vann brons hyllade Duplantis på plats i Berlin medan den ukrainska legendaren passade på att välkomna Duplantis till sexmetersklubben då han gratulerade honom via Twitter.

– Grattis Armand Duplantis och den fantastiska EM-titeln med resultatet 605. Lycka till och mot nya höjder! skriver Bubka.

Diskussion om artikeln