Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

SFP:s ledning uppskattar inte att partiets affisch används i kampsångsvideo

Från 2018
Uppdaterad 14.08.2018 14:53.
SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i Helsingfors den 4 april 2017.
Bildtext Anna-Maja Henriksson önskar att man hade frågat lov för affischanvändningen.
Bild: Lehtikuva

Partiordförande Anna-Maja Henriksson godkänner inte att en gammal SFP-affisch används i videon till “Korsholmskoralen", en sång som skrivits som ett inlägg i fusionsdebatten i Vasaregionen. Ingen har bett om lov för det heller, enligt Henriksson.

Den lokalpolitiska hösten kommer snart i gång igen, och i Korsholm går en stor del av debatten åt till den eventuella kommunsammanslagningen mellan Korsholm och Vasa.

I början av augusti kom ett ovanligt inlägg i debatten. Språkaktivisten Ida Asplund uttrycker i vad hon kallar för “Korsholmskoralen” sin oro för hur det kommer att gå för det finlandssvenska språket om fusionen blir verklighet.

Felaktiga associationer

I musikvideon används en gammal SFP-affisch, trots att Ida Asplund inte har något med partiet att göra. SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson, uppskattar inte att “Mannen med flaggan” är med i videon.

- Det hade jag gärna sett att man låtit bli att göra. Det associeras felaktigt till att partiet skulle vara involverat och så är det ju inte, säger Henriksson.

Anna-Maja Henriksson
Bildtext Anna-Maja Henriksson
Bild: Nathalie Lindvall

Enligt Anna-Maja Henriksson har partiledningen valt att inte ha någon linje vad gäller den omdiskuterade eventuella fusionen mellan Vasa och Korsholm. Det är upp till de lokala beslutsfattarna att uttrycka sig om det.

Ida Asplund är inte en folkvald politiker, men i videon och musiken figurerar Per-Henrik Lithén (SFP) som sitter i Korsholms fullmäktige. Ingen av musikerna har frågat partiledningen om att de skulle använda den gamla affischen.

- Det är lite dålig stil att ta fram “Mannen med flaggan” på ett så här uttryckligt sätt, säger Henriksson.

Ett ovanligt debattinlägg

Som bäst håller den nu pensionerade journalisten, chefredaktören och ledarskribenten Torbjörn Kevin på att skriva en historik över SFP. Han koncentrerar sig på åren 1970-1995, men har bevakat politiken i fler decennier än så.

Tidigare chefredaktör Torbjörn Kevin står vid ett bord i ett auditorium med en mapp under armen.
Bildtext Torbjörn Kevin skriver en historik för SFP
Bild: Yle/Bengt Östling

Torbjörn Kevin har inte stött på ett liknande debattinlägg som kan kopplas till SFP:s politik, även om han kanske inte direkt är överraskad.

- Jag skulle inte vilja kalla det för okonventionellt - vi lever i en tid med Youtube och andra uttrycksmedel. Man tar till de uttrycksmedel som finns, säger Kevin.

“Intensiteten har överraskat mig”

Enligt Torbjörn Kevin har kommunsammanslagningar i högre grad skett bland kommuner som tillhör det vi kallar Svenskfinland än bland finska kommuner.

- De har gått rätt fredligt till. Intensiteten har överraskat mig i frågan om Korsholm och Vasa, säger Kevin.

Torbjörn Kevin vill förtydliga att han främst har följt debatten via insändare i Vasabladet - han har svårt att veta hur bred kretsen är som engagerar sig i frågan.

- När det gäller intensiteten är situationen ganska unik i modern tid, säger Kevin.

Vad gäller användningen av affischen i videon till “Korsholmskoralen” så tror Kevin att det handlar om en passning från Ida Asplund till SFP, eftersom partiet ändå existerar på grund av just språkfrågor.

Johannes Brusila

Professor i musikvetenskap: Sjungna ord är ett starkt medium

Johannes Brusila berättar om kampsång och "Korsholmskoralen"

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln