Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotals bilar brändes i Göteborg – Polisen: ”Det verkar organiserat”

Från 2018
Uppdaterad 14.08.2018 09:26.
Bilar står i brand i Trollhättan i augusti 2018.
Bildtext Bilar står i lågor i stadsdelen Kronogården i Trollhättan, där det var oroligt på måndagskvällen.
Bild: TT / Lehtikuva

I Västsverige har det varit oroligt på måndagskvällen och natten mot tisdag. Maskerade personer tände eld på bilar, lastpallar och bildäck på olika håll i Göteborgsområdet.

Omkring 50 bilar ska ha bränts och ungefär 30 bilar ska ha skadats på annat sätt i Göteborgsområdet. Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha kommit till skada.

De första anmälningarna om bränderna kom till polisen omkring klockan 22 på måndagskvällen finsk tid.

Bilar brändes bland annat i stadsdelarna Hjällbo, Frölunda och Gårdsten samt utanför Göteborg i Trollhättan och Alafors.

- Vi hörde folk som var högljudda, småsmällar och sedan högre smällar. När vi tittade ner från balkongen såg vi flera bilar som stod i brand, säger Anton Sagman, som befann sig på besök hos vänner i Frölunda, till Göteborgsposten.

Värst drabbades Frölunda i Göteborg där ett sextiotal brunnit och skadats. I stadsdelen Hjällbo i Göteborg brann åtminstone 25 bilar.

- Det här var organiserat. De ville göra så stor skada som möjligt. Jag var rädd. Jag såg tre-fyra svartklädda killar. En av dem kastade en Molotovcocktail mot en bil som direkt tog fyr. Sedan hördes en kraftig smäll, säger ett ögonvittne till Expressen.

- En gick och krossade bilfönster medan en annan hällde tändvätska i bilarna. De gick systematiskt runt på hela parkeringen och började tända eld, säger Eden, till Aftonbladet. Hon blev vittne till händelserna i Frölunda.

Organiserat

Polisen i Göteborg misstänker att det rör sig koordinerade gärningar.

- Vi får reda på att det är grupper om maskerade ungdomar som börjar detta, på olika ställen ungefär vid samma tid. Vi kan inte utesluta att det finns någon koppling, sade talesperson Ulla Brehm.

I Trollhättan ska det ha förekommit stenkastning mot polis på måndagskvällen. I Trollhättan handlar det om en större grupp på uppemot 40 personer.

Där brändes sex bilar även vägar blockerats av ungdomar som kastat sten mot polisen.

Skärmdump från svt.se
Bildtext Skärmdump av SVT:s artikel om bilbränderna.
Bild: SVT

Enligt polisen hade situationen lugnat sig och samtliga bränder var släckta vid midnatt. Polisen gjorde inga gripanden direkt på brandplatserna.

Polisen efterlyser nu fler vittnesmål från allmänheten.

- Vi har ett gediget spaningsarbete framför oss. Många har ringt polisen, filmat och fotat, säger Brehm.

Polisen kommer att gå igenom material från övervakningskameror i de aktuella områdena.

Bilar brann också i Stockholm

Även i Stockholm och Uppsala ska det ha förekommit 13 bilbränder under en och samma natt.

- Att 13 bilar börjar brinna av sig själv på en natt är ju inte så troligt, säger Lars Lindberg, ledningsbefäl på Stockholms räddningscentral, till Expressen.

Bränderna i Stockholmsområdet är utspridda under natten och har inte gett upphov till direkta oroliga situationer uppger polisen i Stockholm.

Källor: SVT, SR, Aftonbladet, Expressen, GP.se

Diskussion om artikeln