Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Optimistiskt FC Honka svagast på pappret när Champions League fortsätter: "Nu får vi brottas med de riktigt stora lagen"

Från 2018
Wolfsburg och Lyon möttes i Champions League-finalen 2018.
Bildtext Wolfsburg och Lyon möttes i Champions League-finalen 2018 – bägge är potentiella motståndare för FC Honka.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

FC Honka är på förhand sett det svagaste laget i hela fältet när sextondelsfinalerna i damernas Champions League i fotboll lottas på fredag. Vi kan bara spela en hemmamatch och en bortamatch och se vad som händer efter det, säger anfallaren Milla Punsar.

På måndagen blev det klart att finska mästarna FC Honka klarat det först europeiska hindret, när laget som bästa grupptvåa i hela Europa tog sig vidare in bland de 32 bästa lagen i fotbollens Champions League.

När lottningen avgörs på fredag är lagen uppdelade i två. De 16 lagen med den bästa klubblagskoefficienten är seedade lag medan resten av fältet är oseedade.

Lottningen kommer att ställa 16 oseedade lag mot något av de 16 seedade lagen för att vaska fram matchparen, där den svagare inleder på hemmaplan den 12 eller 13 september.

De regerande mästarna Lyon har en klubblagskoefficient på 111 740, även om Wolfsburgs siffra (125 390) är ännu högre.

Det sista seedade laget, Sparta Prag, har en koefficient på 32 550 medan FC Honkas motsvarande siffra är 3 135.

Seedningen inför Champions League 2018-2019.

Oberoende av sifferleken står det klar att FC Honka står inför en tuff europeisk höst.

Två lag fixade fyra poäng i tio grupper

Kvalturneringen i Litauen bjöd på en inledande oavgjord match mot Gintra och två klara segrar mot Sofia och EBS Skåla.

– Den första matchen var den tuffaste. Vi lyckades få med oss ett kryss även om vi hade alla chanser till seger. Lyckligtvis kunde vi fixa de två återstående matcherna med så klara siffror att marginalerna räckte till avancemang, sade tränaren Luciano Posillipo.

I rankingen bland alla grupptvåor i de tio europeiska kvalgrupperna var det bara FC Honka och KA från Island som lyckades skrapa ihop fyra poäng. I jämförelsen lämnades matchen mot gruppfyran bort.

FC Honkas fortsatta öde i Champions League klarnar i fredagens lottning, där Esbolaget kommer att ställas mot ett av de 16 seedade lagen i lottningen.

– Nu får vi brottas med de riktigt stora lagen. Det är fantastiskt, gladde sig Pospilo.

Engmans Chelsea? Ölings och Ahtinens Bröndby?

Med finns bland annat de fem högst rankade klubblagen i hela Europa – Wolfsburg, Lyon, PSG, Barcelona och Rosengård – men bland de potentiella motståndarna finns också på förhand sett "lättare" lag.

– Det blir tuffare motstånd i fortsättningen. Vi kan bara spela en hemmamatch och en bortamatch och se vad som händer efter det, sade Milla Punsar.

FC Honkas följande motståndare är något av följande lag:

Lyon (FRA), Wolfsburg (GER), Paris Saint-Germain (FRA), FC Barcelona (ESP), Rosengård (SWE), Manchester City (ENG), Bayern München (GER), Fortuna Hjörring (DEN), Chelsea (ENG), Bröndby (DEN), Slavia Prag (CZE), Zürich (SUI), Linköping (SWE), Zvezda (RUS), Glasgow City (SCO) eller Sparta Prag (CZE).

Ett potentiellt motstånd är Adelina Engmans Chelsea, laget som ifjol åkte ut i semifinal.

– Klubben har ett mål att vinna så många titlar som möjligt. Det vill jag absolut göra. Det blir så när man spelar i ett stort lag att man villa alla tävlingar man deltar i, sade Engman till Yle Sporten tidigare i veckan.

Andra finländare med i turneringen är bland annat Tuija Hyyrynen i Juventus, Anna Westerlund och Juliette Kemppi i LSK, Tia Hälinen i Sparta Prag samt Olga Ahtinen och Ria Öling i Bröndby.

Damernas Champions League, säsongen 2018–2019

Sextondelsfinalerna, 12–13 september och 26–27 september
Åttondelsfinalerna, 17–18 oktober och 31 oktober samt 1 november
Kvartsfinalerna 20–21 mars och 27–28 mars
Semifinalerna 20–21 april och 27–28 april
Champions League-finalen 18 maj i Budapest

Diskussion om artikeln