Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Byt ut pastan till snabblagad zucchinitagliatelle eller använd zucchiniskivor i lasagne

Från 2018
Zucchinitagliatelle på vit tallrik
Bild: Yle

Zucchini passar väldigt bra som ersättning för pasta. En del äter den rå, men jag tycker att den blir godast om man fräser upp den snabbt i en stekpanna så att den fina nötsmaken kommer fram.

Ingredienser, 1 pers:

  • 1 zucchini
  • 2 msk pumpakärnor
  • olivolja
  • riven parmesan
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Börja med att rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de poppar och knäpper, får färg och blåser upp sig lite. Låt dem svalna på en tallrik.
  2. Hyvla loss tunna strimlor av zucchini med en potatisskalare.
  3. Stek zucchinistrimlorna snabbt i en stekpanna med lite olivolja tills de blivit mjuka, fått en aning färg och börjar dofta nötigt (pincett är ett bra verktyg att röra om med).
  4. Lägg den frästa zucchinin i en tallrik.
  5. Salta och peppra, strö över parmesan och rostade pumpakärnor och ringla över lite olivolja.

Servera genast som tillbehör eller enkel lunch.

Tilläggsinfo:

Det är också väldigt gott att använda skivor av zucchini i stället för pastaplattor i en zucchinilasagne.

Gör så här:

  1. Hyvla breda skivor av en stor zucchini med en mandolin.
  2. Varva skivorna i en lasagneform med tomatsås, stekt svamp och béchamelsås.
  3. Grädda i ugnen i 20 min på 220°.

Pumpakärnor går lätt att torka själv. De passar med sin nötiga smak utmärkt som smaksättare till många rätter. Smakbilden förstärks ytterligare om du rostar kärnorna innan användning.

Gör så här:

  1. Peta ut pumpakärnorna ur pumpaköttet
  2. Skölj bort kladd från pumpan
  3. Bred ut dem på tork på en kökshandduk
  4. Rosta dem i en torr stekpanna före användning

Diskussion om artikeln