Byt ut pastan till snabblagad zucchinitagliatelle eller använd zucchiniskivor i lasagne
Bild: Yle
Zucchini passar väldigt bra som ersättning för pasta. En del äter den rå, men jag tycker att den blir godast om man fräser upp den snabbt i en stekpanna så att den fina nötsmaken kommer fram.
Ingredienser, 1 pers:
- 1 zucchini
- 2 msk pumpakärnor
- olivolja
- riven parmesan
- salt
- svartpeppar
Gör så här:
- Börja med att rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de poppar och knäpper, får färg och blåser upp sig lite. Låt dem svalna på en tallrik.
- Hyvla loss tunna strimlor av zucchini med en potatisskalare.
- Stek zucchinistrimlorna snabbt i en stekpanna med lite olivolja tills de blivit mjuka, fått en aning färg och börjar dofta nötigt (pincett är ett bra verktyg att röra om med).
- Lägg den frästa zucchinin i en tallrik.
- Salta och peppra, strö över parmesan och rostade pumpakärnor och ringla över lite olivolja.
Servera genast som tillbehör eller enkel lunch.
Tilläggsinfo:
Det är också väldigt gott att använda skivor av zucchini i stället för pastaplattor i en zucchinilasagne.
Gör så här:
- Hyvla breda skivor av en stor zucchini med en mandolin.
- Varva skivorna i en lasagneform med tomatsås, stekt svamp och béchamelsås.
- Grädda i ugnen i 20 min på 220°.
Pumpakärnor går lätt att torka själv. De passar med sin nötiga smak utmärkt som smaksättare till många rätter. Smakbilden förstärks ytterligare om du rostar kärnorna innan användning.
Gör så här:
- Peta ut pumpakärnorna ur pumpaköttet
- Skölj bort kladd från pumpan
- Bred ut dem på tork på en kökshandduk
- Rosta dem i en torr stekpanna före användning