Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Försvinner ishockeyn helt från OS-programmet? Ett av fyra alternativ för framtiden enligt IIHF-presidenten

Från 2018
Idrottarna från Ryssland mötte Tyskland i OS-finalen 2018.
Bildtext Idrottarna från Ryssland mötte Tyskland i OS-finalen 2018.
Bild: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press

Under veckoslutet kom OS-ishockeyns öde upp till diskussion vid en juniorturnering i Kanada och det internationella ishockeyförbundets president René Fasel avslöjade att man för tillfället bollar mellan fyra alternativ. Ett av alternativen är att det inte blir någon ishockey alls vid de olympiska spelen.

För oss finländare har ishockeyn varit och är en oerhört populär del av vinter-OS.

Mellan åren 1998 och 2014 medverkade dessutom NHL-spelarna i turneringarna, vilket gav OS-veckorna en sällan skådad stjärnglans då också herrturneringen avgjordes mellan alla de bästa spelarna.

Till årets OS i Sydkorea lyckades inte de berörda parterna enas om ett avtal. De strandade förhandlingarna mellan NHL, IIHF och den internationella olympiska kommittén ledde till att NHL-spelarna lyste med sin frånvaro i Pyeongchang.

Rene Fasel tittar argt.
Bildtext René Fasel, IIHF president.
Bild: All Over Press

Under en paneldiskussion vid en stor internationell juniorturnering i Kanada i helgen kom saken upp till diskussion och för moderatorn Gord Miller avslöjade René Fasel att IIHF bollar med fyra alternativ för tillfället.

Ett alternativ är att NHL-spelarna är med, ett annat är att köra med modellen från 2018 medan ett tredje alternativ är att likt fotbollen vid sommar-OS dra gränsen vid 23 års ålder för medverkan.

Det fjärde och mest dramatiska alternativet är att det inte spelas någon ishockey alls vid OS i Peking 2022.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

En av René Fasels huvudpoänger i paneldiskussioner var enligt Miller ishockeyns genomslagskraft.

Ishockeyn (både herr och dam) är den enda sporten som pågår varje dag under OS och den genererar oerhört mycket biljettintänker i relation till andra idrotter. Med andra ord behöver OS ishockeyn lika mycket som ishockeyn behöver OS, skrev Miller på sitt konto.

OS i Peking avgörs mellan den 4 och 20 februari 2022.

Diskussion om artikeln