Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bilföraren i London misstänks för terrorbrott - kraschade in i säkerhetsbarriär utanför parlamentet

Från 2018
Uppdaterad 14.08.2018 19:45.
Programmet är inte längre tillgängligt
Bil körde in i parlamentsbyggnaden i London - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den man som greps efter att ha kört sin bil mot säkerhetsbarriären vid parlamentet i London misstänks för terrorbrott, säger polisen. Tre personer skadades i incidenten.

Den gripne samarbetar inte med polisen. Mannen tros inte vara känd sedan tidigare av den brittiska säkerhetstjänsten eller av polisens antiterrorstyrka som leder utredningen av kraschen.

Den misstänkta gärningsmannen är brittisk medborgare men har kommit till Storbritannien från något annat land, säger landets säkerhetsminister. Han är 29 år gammal.

Kraschen inträffade 9.37 finsk tid i dag. Inga vapen hittades på platsen.

London Ambulance Service säger att två personer fördes till sjukhus efter att de hade fått vård på händelseplatsen. Deras skador var inte livshotande.

Enligt Sky News livesändning har bilen kört mot en nedsänkt bom som finns på ett körfält som används av taxibilar till exempel när de för parlamentsledamöter till parlamentet.

Det brittiska rundradiobolaget BBC har på Twitter delat en video på attacken, filmad från ett hustak.

Ögonvittne: Körde i hög hastighet

Ett ögonvittne säger enligt BBC att han såg en personbil köra in i en grupp cyklister för att sedan krascha in i säkerhetsbarriären. Ögonvittnet säger att det såg ut att vara en avsiktlig handling.

Ett annat ögonvittne säger att hon hörde ljud och skrik varpå hon vände sig om och såg en silverfärgad bil som körde i hög hastighet nära säkerhetsbarriären, eventuellt på trottoaren.

Ett vittne bedömer att bilen hade en hastighet på upp till 80 kilometer i timmen, skriver tidningen The Telegraph.

Säkerhetsbarriärerna som omger parlamentsbyggnaden består av stål och betong.

Vincent McAviney som arbetar som Stobritannienkorrespondent för Euronews och tv-kanalen NBC har publicerat en video på Twitter om hur polisbilar anländer till platsen.

Tunnelbanestationen Westminster nära parlamentet stängdes och gator spärrades av efter incidenten.

Parlamentsledamöterna är för närvarande på semester.

Källor: Reuters, AFP, AP, BBC News, Sky News, The Telegraph

Artikeln har uppdaterats med uppgifterna att bilföraren misstänks för terrorbrott, är brittisk medborgare, inga vapen har hittats, att mannen inte samarbetar med polisen och troligen inte är känd sedan tidigare av polisen.

Diskussion om artikeln